Aa

Aa

Србија неће заборавити своје борце, а браниће мир

Србија неће заборавити своје борце, а браниће мир

Читај ми

БЕОГРАД - Србија више никада неће окренути главу од својих бораца, поносна је на њих и то сада сме да каже, изјавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин и поручио да ће Србија увек бранити мир.

Он је, присуствујући Сабору борачких организација Србије, рекао да су ратници на то дуго чекали, али су дочекали- Србија се поноси њима и нагласио да зна колико је болело када су их на свом језику звали "агресори" у ратовима које Србија није повела, није тражила, које није могла да избегне, јер су "много моћнији желели ратове да воде".

"Агресор си зато што си се родио, што си се родио тамо где ти се и отац родио, деда, прадеда, што си живео на свом парчету земље. Хоћу да ублажим тај бол и да вам кажем да ту реч више никада нећете чути од људи који одлучују, који представљају нашу земљу. Ту реч никада нећете чути од своје армије, владе, државе, никада више та реч за вас", подвукао је Вулин.

Сматра да је Србија предуго чекала да погледа у очи онима који су је бранили и који су је створили такву каква јесте.

"Хвала вам за ту слободу, јер без вас не би ње било, већ би нас учили другој историји, већ би нам објашњавали да су наши преци свих ових векова живели у заблуди, да је много боље и исправније било да су прихватили друге језике, вере, име", рекао је Вулин.

Како је истакао, зна да нема већих противника рата од бораца, и у њих се узда када каже да ће Србија бранити мир.

"Само јединствени, велики, сложни ћемо бранити мир. Мир ћемо бранити тако што ћемо имати снажну армију, снажну државу, која се поноси онима који су је бранили, хранили, стварали. Тако се мир брани и знам да ћемо у вама увек имати савезника и знам да ви боље него ико знате шта значи рат, мук, борба", рекао је министар.

Ратнике, које није хтео да назове ветеранима, јер, како је навео, превод те латинске речи значи- ислужени човек и истакао да они нису ислужени људи, већ ратници, њихов живот није завршен, замолио је да праштају, јер су их истеривали из униформе, из армије, окретали се од њих, заборављали шта су чинили.

"Праштајте, заборавите, јер Србија више никада неће окренути главу од вас, Србија је поносна на вас и то сада сме да каже. Дуго сте чекали, али сте дочекали- Србија се поноси вама, ваша држава се поноси вама", истакао је Вулин.

Обећао је да ће свих 527 деце палих бораца који немају посао, од, како је рекао, 1.323 дечака и девојчица који "нису могли да кажу да су запамтили оца или мајку" до краја године, добити понуду за посао у складу са својом квалификацијом.

"Свако од њих 527. Нека зна да Србија памти, да се поноси њима, нека знају да Србија зна шта значи када на крају дана није имао ко да га покрије, да га пољуби. Нека знају деца наша да им родитељи нису били у погрешном народу, нити у погрешној држави. Нека знају да нећемо заборавити ниједно. Да више никада не морате да праштате и заборављате. Баш никада", рекао је министар.

Навео је да је мало народа који своју земљу зову мајком, те да је наш народ један од њих.

"Али само је један народ на планети Земљи, који свом сину, кћери даје име по највећој вредности коју зна- слободи. Само ми децу зовемо Слободаном и Слободанком. Само ми, јер ми знамо шта је највећа вредност, без које ништа друго нема смисла", нагласио је Вулин.

Кћерка палог борца, погинулог у 25. години у Олуји надомак родног села, Данијела Калањ, захвалила се у потресном говору мајци, што је научила да воли људе, без обзира на то шта једни другима чине, што је пренела моћ загрљаја, лепе речи, што је учинила да се не осети лоше јер отац није уз њу и што се потрудила да буде и отац и мајка.

Председник Сабора борачких организација и ратни војни инвалид Дејан Марјановић навео је да је Сабор основан прошле године са циљем да обједини борачку популацију и да му је од 900 регистрованих борачких удружења, до сада приступило више од 200.

"Надам се да су то добри почетни показатељи. Циљ је да скинемо мистификацију са ове популације и српском војнику вратимо част", рекао је Марјановић.