Aa

Aa

Србија неће постати прихватни центар за мигранте

Србија неће постати прихватни центар за мигранте

Читај ми

БЕОГРАД - Србија неће постати прихватни центар за милионе миграната, али они који прелазе преко наше територије биће збринути у складу са највишим међународним стандардима, изјавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

"Ово није проблем који је Србија направила и који ће она решити. Ово је проблем који мора да реши ЕУ и међународна заједница. Дугују нам много помоћи и више саосећања, и тим људима и нама", рекао је Вулин новинарима након додела стипендија ученицима и студентима из хранитељских породица.

Наводећи да ти људи не желе да буду у Србији, да имају неки свој други пут, он је истакао да се на том путу Србија само води законом и да не може више од тога.

"И ово што радимо је више него што ради било која земља у којој се они налазе. Не можемо да решимо њихов проблем, али док се налазе ту морамо да, првенствено из хуманитарних разлога, бринемо о њима", рекао је Вулин подсећајући да, нажалост, имамо искуства избеглиштва и знамо шта је бити избеглица.

Вулин је истакао и да Србија не гради привремени смештај на граници са Мађарском, у Кањижи.

"То није привремени смештај. Не бисмо желели да правимо никакав смештај на граници са Мађарском да то не би могло да се протумачи као да покушавамо да свој проблем пребацимо на Мађарску. То није оправдање за зид", рекао је Вулин.

Он је објаснио да смештај који се ради у Кањижи представља само могућност да људи из реадмисије који се враћају из Мађарске у Србију буду на одговарајући начин збринути док се не уради одговарајућу папирологија.

"Не правимо никакав центар који се налази на самој граници са Мађарском и немојте да било ко то покуша приказати као оправдање за прављење зида", рекао је Вулин.

Министар је истакао и да се у Суботици на простору Старе циглане припрема одговарајући смештај за људе који се налазе ту.

"Велика је врућина и хоћемо да им обезбедимо воду. Добили смо обећање од локалне самоуправе да ће нам омогућити да поставимо санитарне објекте где би били тушеви, покретни тоалети", рекао је Вулин.

"Можемо да имамо страх и размишљамо о тим људима на било који начин, али због својих грађана морамо се потрудити да бар имају могућност да задовоље најосновније санитарне потребе на цивилизован начин. Не будемо ли то урадили онда ћемо их гледати по сваком парку и сутра ћемо се питати зашто не можемо да шетамо децу парковима и да ли има заразе или не", рекао је Вулин.

Како је закључио, када је држава организована као што јесте и када се понаша као што се понаша, онда таквих ствари нема.