Aa

Aa

Србија неће изгубити рехабилитациону улогу бања

Србија неће изгубити рехабилитациону улогу бања

Читај ми

БАЊА КОВИЉАЧА - Приватизација бања је спор посао, али Србије нема разлога да продаје оно што је добро, и што доноси приход, поручио је данас у Бањи Ковиљачи министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

Србија, како је рекао, неће поновити греску неких земаља у окружењу, које су потпуно изгубиле рехабилитациону и здравствену улогу својих бања.

Министар је приликом обиласка Специјалне болнице за рехабилитацију у тој бањи нагласио да је Републичка агенција за приватизацију расписала конкурс за приватизационог саветника, који ће дати мишљење, а да такође радна група у влади, коју поред њега чине још Златибор Лончар, Жељко Сертић и Расим Љајић, ради на постизању одговарајућег решења за све бање појединачно.

"Немамо разлога да продајемо оно што је добро, успешно, што доноси приход, али имамо разлога да се окренемо тржишту, да видимо да ли можемо да имамо јавно-приватно партнерство, докапитализацију и наравно, ми нећемо поновити греску неких других земаља у окружењу, које су потпуно изгубиле рехабилитациону и здравствену улогу својих бања", рекао је Вулин.

Ако бисмо то урадили, додао је министар, значи да би наше осигуранике требало да шаљемо у неку другу земљу на лечење

"Уосталом, наши осигураници су улагали у сваку од ових бања, са жељом да једног дана и они постану повлашћени корисници и ове бање, као и сваке друге. И те како ће се водити рачуна о томе и неће бити ничега што може да личи на пљачкашку приватизацију, каква је била у протеклих 12 година", нагласио је Вулин.

Он је рекао да се такве грешке неће више понављати, истакавши да приватизација бања представља "спор и пажљив процес", у коме треба урадити оно што је најбоље и за запослене, али и за кориснике и за државу у целини.

Вулин је нагласио да је велика ствар када може да се напредује од сопствених прихода, да се улаже у развој и побољшање квалитета услуга корисника, што, како је рекао, Специјална болница у Бањи Ковиљачи и чини.

Помоћник директора Специјалне болнице Александар Јокић рекао је да та установа више деценија послује тржишно на овим просторима и да више од две трећине свог дохотка зарађује пружајући услуге лечења, рехабилитације, дијагностике, како деце, тако и одраслих.

Он је истакао да је та установа уложила 19 милиона динара од средстава која су зарађена на тржишту, за кабинет са најмодернијим дигиталним рендген апаратом и за ултразвук, а све је, како је рекао, у функцији отварања нове бањске сезоне.

"Улазимо у нову сезону са новим инвестицијама, ускоро крећемо са реновирањем старог блатног купатила и почетком изградње новог велнес хотела и проширењем велнес сектора и мислимо да ће ова сезона бити доста боља него претходна, имамо добре основе, разрађен посао, попуњене капацитете и само је остало на нама да радимо даље и да стварамо", рекао је Јокић.

Он је навео да је Специјална болница прошлу годину и поред поплава, завршила боље него претходну, тако да је доста инвестиција уложено и да је такође у току реновирање сумпорног купатила Краља Петра и то део који се користи за лечење деце.

Државни секретар у министарству здравља Ференц Вицко рекао је да ће улагања у нове дијагностичке апарате изузетно добро утицати на цео регион, а не само за потребе бање.

"Набавка нових апарата омогућиће много мање чекања и много бољи квалитет улуге који се може пружити пацијентима", рекао је Вицко.

У Бањи Ковиљачи од данас званично је отворена бањска сезона, а у Специјалној болници, која лечи око 1.200 деце годишње, пуштен је у рад реновиран рендген кабинет са најмодернијим дигиталним РТГ апаратом, који знатно смањује зрачење, као и нови ултразвучни апарат.