Aa

Aa

Србија има хуман однос према мигрантима

Србија има хуман однос према мигрантима

Читај ми

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Ненад Иванишевић каже за РТС да се у прихватним центрима у Србији тренутно налази између 300 и 350 миграната. Додаје да се препоруке Савета Европе о интеграцији миграната пре свега односе на Немачку и Турску.

Ненад Иванишевић рекао је гостујући у Дневнику РТС-а да се препоруке Савета Европе о интегрисању избеглица односе на земље крајње дестинације попут Немачке.

"У Немачкој је ова фаза регулисана доста давно. У Србији се ти људи не задржавају и ми не можемо неког на силу да интгришемо у српско друштво. Препоруке се пре свега односе на Турску, Немачку и крајње дестинације", каже Иванишевић.

Додаје да се у прихватним центрима у Србији тренутно налази око 300 до 350 људи.

"Тим људима пружамо помоћ, хуман однос и поносни смо што кад дођу у Немачку кажу да се Србија једино бринула о њима", напомиње Иванишевић.

Истиче да за Немачку милион људи са различитим културама, језицима, представља изазов.

"То је ипак и велики изазов и за Турску и Грчку где ти људи највише бораве", сматра Иванишевић.

Каже да велики број миграната не жели да дође у прихватне центре и да се мигранти налазе и на граници Србије и Мађарске.

"Мађарска легално пушта мали број сваког дана, између пет и 15 и очекујемо да са мађарским колегама решимо то питање. Ми ћемо и на том месту омогућити тоалет", каже Ивнишевић.

Додаје да мање од 100 миграната жели да остане у Србији.