Aa

Aa

Србија ће добити нов Закон о социјалној заштити

Србија ће добити нов Закон о социјалној заштити

Србија ће добити нов Закон о социјалној заштити

Читај ми

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања израдиће нов Закон о социјалној заштити, који ће бити заснован на стручној пракси и искуству, а који за циљ има унапређење система социјалне заштите у Републици Србији. 

 

Након извршене анализе примене актуелног Закона о социјалној заштити и сагледавања досадашњих ефеката реформе система социјалне заштите, Министарство за рад запошљавање, борачка и социјална питања је у фази формирања радне групе за израду нацрта новог закона. 

 

Имајући у виду да је важећи закон резултат реформских процеса започетих Стратегијом развоја социјалне заштите (2005. године), те да реформа центара за социјални рад датира из 2008. године, као и да је пракса показала да започете промене нису дале жељене резултате, и да захтева другачија, примењивија решења, сагледано је стање у систему, систематизована досадашња искуства, лоша својства и проблеми, и на основи истих ће се приступити изради нових, примењивијих и квалитетнијих законских решења.

 

Радна група која ће радити на изради нацрта новог закона у свом  саставу ће имати еминентне стручњаке из области социјалне заштите, представнике репрезентативних синдиката, цивилног сектора,  али и стручне особе које се баве социјалном заштитом у пракси, представнике установа и организација социјалне заштите, који на најбољи начин препознају и могу да укажу на недостатке досадашњих решења, у циљу њиховог унапређења.

 

Актуелна епидемија корона вируса, у којој се Република Србија налази од марта текуће године, такође је наметнула потребу за унапређењем законског оквира. Радна група ће приликом израде нацрта закона имати у виду и искуства стечена у вишемесечној борби против корона вируса.

 

При изради решења узеће се у обзир и студија, и из ње произашле препоруке, коју је урадило ово Министарство уз подршку Светске здравствене организације а у вези са одговором овог Министарства у борби против корона вируса.