Aa

Aa

Срби своју историју рачунају од ослобођења до ослобођења

Срби своју историју рачунају од ослобођења до ослобођења

Читај ми

БАЊА ЛУКА - Бања Лука је данас обележила 97 година од ослобођења, а учествујући на свечаности тим поводом министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин рекао је да су Срби увек били на правој страни света, не питајући за веру и нацију, већ за слободу и пут којим се иде.

Своју историју Серби рачунају од ослобођења до ослобођења, навео је Вулин, подсетивши да је српска војска ослобађајући Бања Луку ушла у тај град као победничка, али не и као осветничка војска.

"Срби слободу цене више од свега и држе до ње изнад свега. Тражи Србину шта год хоћеш и добићеш више него што тражиш, само му никада и нипошто не тражи да ти преда своју слободу", поручио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. .

Срби су, додао је, и сада на правој страни - када тероризам запљускује Европу, када у центру Сарајева гледамо терористички ужас.

"Србија никад није погрешила, Срби никад нису били на страни зла, силе, оног ко угњетава, тако је било, тако ће бити, тако је и данас", истакао је министар рада.

Како каже, Срби, међутим, ретко причају о цени своје слободе, али "о слободи говоре и мисле и због ње постоје и дишу".

Вулин је рекао и да зна да се Србија нигде не воли као у Републици Српској и поручио да нико не може Републику Српску да воли као што је воли Србија.

Додао је да Срби за себе траже право да мисле, говоре, да пишу, да се зову баш тако како се зову, да одлучују о себи, да буду своји на своме, никад не ускраћујући другима исто право и исту слободу.

Поручио је и да треба чувати сећања на наше претке, који су безмало пре 100 година ушли као победници, на бољој страни света.

"Чувајте сећања на њих, јер једног дана како њих будете памтили тако ће памтити вас, а захвално сећање потомства је више него што човек може да се нада да ће заслужити за читав један живот. У историји српског народа 100 година није много, не ако смо их провели у слободи. Слава нашим прецима", поручио је Вулин.

Влада Србије против сваке мржње и верског фанатизма

Влада Србије увек ће бити активни борац против сваке мржње, против сваког верског фанатизма и грађани Босне и Херцеговине и сви они који су за мир у региону у Влади Србије имају свог савезника, поручио је Вулин. Он је у име Владе Републике Србије изразио најдубље саучешће влади и свим грађанима БиХ. "Ужас који је град Сарајево и читаву БиХ завио у црно, читав Балкан је подсетио на ужасе за које смо мислили да су заувек прошли и да се више никада неће поновити и то је нешто што нас све опомиње", рекао је Вулин. Поручио је да ће Влада Србије увек бити активни борац против сваког верског фанатизма и да грађани БиХ и да сви они који су за мир у региону у Влади Републике Србије имају свог савезника.

А министар рада и борачко-инвалидске заштите владе РС Миленко Савановић рекао је да захваљујући Србији, која је увек уз РС, Српска је јача, али и упозорио политичаре да пазе какве одлуке доносе, јер се на њима заснива судбина овог простора и народа који ту живе.

Обележавање 97 година од уласка српске војске која је ослободила Бања Луку организовао је Одбор за неговање ослободилачке традиције РС.

Тим је поводом у Храму Христа спаситеља одржан парастос српским жртавама, а испред храма је уприличена изложба о страдању Срба, док је културно-уметнички програм отказан због дана жалости у БиХ и Републици Српској.

Након пробоја Солунског фронта, 15. септембра 1918. српска војска је са 25.000 добровољаца, већином са простора БиХ, ослободила Србију, па БиХ и све територије које ће касније ући у састав Краљевине Југославије.