Aa

Aa

Срамота је само у ономе ко насиље чини

Срамота је само у ономе ко насиље чини

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Александар Вулин, рекао је данас на конференцији „Насиље оставља трајне модрице на души“ којом је започета и кампања „Зауставимо насиље и дискриминацију над старијим женама“ да је центрима за социјални рад у Србији прошле године било је пријављено 3.050 случајева насиља над старијим особама, од чега се 65 одсто односило на насиље над старијим женама.


„Насиље над старијима је посебан проблем, не зато што насиље можете вредновати већ зато што се по правилу дешава у породици, односно тамо где бисмо морали да будемо заштићени, вољени и сигурни и то од оних од којих треба да очекујемо љубав, а не зло'“, рекао је Вулин.
Министар Вулин рекао је и да се о насиљу над старијим грађанима ћути те да је „то можда последњи велики табу у нашем друштву“. Он је оценио да се о насиљу над старима, насиљу деце према родитељима не прича, већ се окреће глава и ћути.
„Према евиденцији Центара за социјални рад у Србији је прошле године било пријављено 23.218 случајева породичног насиља, а од тога се насиље над старијим особама десило 3.050 пута. Од тих 3.050 пута 65 одсто је насиље над старијим женама“, рекао је Вулин.
Министар Вулин рекао је и да су укупне бројке за животни узраст од 25 до 65 година још поразније јер се у 80,8 одсто случајева насиље врши над женама, што говори и о томе да је то родно мотивисано насиље и друштвени проблем са којим се морамо борити и изборити.
„Један од узрока је њихова економска снага у поодмаклим животним годинама која је ниска. Највећи проценат жена које трпе насиље су на првом месту необразоване јер свега 9 одсто има завршену средњу школу, а највећи проценат оних који трпе насиље има завршену основну или нема ни основну школу“, рекао је Вулин.
Министар Вулин рекао је да очекује да ће предлог чланова Савета за старење који је Министарство за рад доставило Влади бити усвојен на некој од наредних седница нове Владе и да ће наставити да ради у оквиру године међугенерацијске солидарности за шта је Министарство одредило 2017. годину.“