Aa

Aa

Спречити злоупотребе у подршци породици с децом

Спречити злоупотребе у подршци породици с децом

Читај ми

БЕОГРАД - Циљ измена Закона о финансијској подршци породици са децом није укидање постојећих права, већ спречавање њихове злоупотребе, као и постизање најбољих ефеката у оквиру онога што имамо, изјавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

Он је на данашњем консултативном састанку у вези са изменама и допунама тог закона поручио и да измене закона не треба да буде лажну наду "да ће бити више новца и већа права", већ да се у оквиру онога што већ постоји направи прецизнија расподела и остваре што бољи ефекти.

"Ако је жеља да имамо више деце, хајде да видимо како то да урадимо са оним што сада имамо. Најистинитије би било рећи да повећамо буџет и запошљавање, али врло добро знате у ком времену живимо и где живимо и да то није могуће. Хајде да видимо шта је могуће у оквиру постојећих параметара, буџета, државе, привредног система и да из тога нађемо најбоље и најефикасније решење", поручио је Вулин.

Он је подсетио да је Закон о финансијској подршци породици са децом располаже буџетом од 47 милијарди динара и да по свом значају не одступа од Закона о раду јер регулише "суштину људског постојања - породицу, дете, оних којима је помоћ потребна", додавши да се нада да ће закон послужити томе да она буду одгајана у таквом систему да им помоћ више никада не буде потребна.

Међутим, у важећем закону постоје бројне злоупотребе, указао је Ратко Јанић из Службе дечије заштите Београда.

Према његовим речима у Београду је 2002. било 400 захтева за добијање одсуства са посла за мајке ради неге детета, док се у 2013. број захтева попео на чак 7.200.

"Има и случајева да се женама које остану у другом стању плата у приватним предузећима немерљиво повећа пре одласка на породиљско одсуство", рекао је Јанић.

У вези с тим министар Вулин истакао је да управо зато треба мењати закон.

"Није нам циљ да укидамо нека права из оквира закона него да спречимо њихову злоупотребу", нагласио је Вулин.

Према његовим речима довољно је времена прошло од доношења закона, због чега данас може да се види где су прављене грешке у закону, а где он може да буде бољи и савременији.

Он је додао и да нису сва решења у закону у вези са новцем, већ да може много да се постигне и изменама организације.

"Нису сва решења у овом закону у вези са новцем, али јесу са бољом организацијом, јесу са мањим администрирањем, као и са многим стварима које можемо и сами да променимо, а за које нам није потребна претерана помоћ са стране", поручио је Вулин.

Он је захвалио учесницима састанка, додавши да је пред њима велики и заједнички посао из којег би морало да произађу решења на која ће сви бити поносни и која ће моћи да се заиста и спроведу.

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања организовало је данас консултативни састанак о изменама и допунама Закона о финансијској подршци породици са децом.

На њему су учествовали представници служби дечије заштите, Министарства државне управе и локалне самоуправе, Покрајинског секретаријата за здравство, социјалну политику и демографију, Сталне конференције градова и општина и релевантних удружења грађана - Родитељ и Србија у покрету.