Aa

Aa

Солидарност – да се међусобно чујемо, разумемо и учимо једни од других

Солидарност – да се међусобно чујемо, разумемо и учимо једни од других

Солидарност – да се међусобно чујемо, разумемо и учимо једни од других

Читај ми

Стварање друштва једнаких могућности, друштва које јача солидарност, уважава и прихвата разлике без баријера, друштва које брине о сваком свом становнику, јесте и биће један од главних циљева рада свих институција Републике Србије, истакла је министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић на друштвеном дијалогу „Meђугенерацијска солидарност“.

 

Кисић Тепавчевић је указала на значај солидарности за развој, просперитет и будућност друштва, наглашавајући да солидарност није само помоћ и подршка, већ да се међусобно чујемо, разумемо и учимо једни од других.

 

Министарка Кисић Тепавчевић је нагласила да је Србија, за време пандемије Ковид 19, показала да је солидарно друштво, као и да су посебну солидарност показали најстарији суграђани и запослени у систему социјалне заштите. „Истакла бих велики значај запослених у систему социјалне заштите, чије је друго име солидарност. Они од почетка школовања и одабира свог занимања имају разумевање, емпатију и солидарност, а за време пандемије су то и показали“, навела је Кисић Тепавчевић и додала да су запослени у систему социјалне заштите и најстарији суграђани показали велику одговорност када је у питању вакцинација против корона вируса. 

 

Проф. др Кисић Тепавчевић је рекла и да су многи аспекти рада Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања повезани са популацијом старијих особа, оних који су у систему социјалне и здравствене заштите, пензионог система, и да постоје многобројна питања - како одговорити повећаном броју старијих особа у друштву, како омогућити запошљавање, адекватно становање, развој и целоживотно учење, како обезбедити на правима заснован приступ и на крају, једно од најважнијих питања, како омогућити бољу међугенерацијску солидарност и смањити амбиваленцију и јаз међу генерацијама.

Кисић Тепавчевић је навела да је Влада Републике Србије у септембру поново формирала Савет за унапређење међугенерацијске сарадње и солидарности, за који верује да ће дати пун допринос развоју и неговању међугенерацијске солидарности у Србији и смањењу међугенерацијског јаза.