Aa

Aa

Социјални радници посвевћени другима, више него себи

Социјални радници посвевћени другима, више него себи

Читај ми

НОВИ БЕЧЕЈ - У Новом Бечеју данас је одржана Тећа регионална конференција "За зеру више", која је окупила социјалне раднике, а министар Александар Вулин је том приликом поручио да им је захвалан и поносан на то како они обављају посао, те да су веома посвећени другима, више него себи.

Радници очекују да се њихов посао више цени, а Вулин да они помажу онима којима су и друштво и породице окренули леђа.

"Социјални радник није обичан човек и људи запослени у социјалној заштити, пре свега, воле људе и никада их не заборављају, и када им се заврши радно време не закључавају своја врата и фиоке, већ и након тога мисле о њима и помажу им", рекао је Вулин.

Он је рекао да ће се изменама у законодавству омогућити да се они истовремено и растерете и оптерете.

Како је прецизирао, настојаће се да се они растерете од непосредних процедура и папирологије и да ће им се омогућити да се више баве корисницима, њиховим потребама, да обиђу сваку кућу где има старих и онима којима је помоћ потребна, као и домове и друге установе.

Министар је најавио да ће запослени у социјалној заштити бити обухваћени и повећањем плата, али да ће се видети у ком обиму.

Вулин је изразио захвалност социјалним радницима, што, упркос неповољном материјалном статусу, квалитет услуга и рада у социјалној заштити није ослабио.

Вулин је додао и да је добро што је потписан колективни уговор у области социјалне заштите, после дужег времена, и навео да је неопходно да се здравственим радницима омогући да буду сигурни и безбедни на радном месту, јер су, захваљујући свом преданом раду, живот корисника у институцијама учинили знатно бољим.

w121212

Директорка Дома за смештај душевно оболелих лица "Свети Василије Острошки - Чудотворац" у Новом Бечеју Љиљана Богнић рекла је да је циљ данашње конференције да се размотри како помоћи социјалним радницима и како поставити стандарде за њих.

"Тешко је радити у овој области, а циљ је да сви заједно видимо како помоћи раднику да буде задовољан и да не сагори на послу и да се избори са тешким условима рада, како би лакше обављао свој посао", рекла је Богнић.

Она је навела да су у организацији данашње конференције, осим Дома за смештај душевно оболелих лица "Свети Василије Острошки - Чудотворац", помогли и Дом за старе "Грабовац" из Рисна, Геријатријски центар из Бања Луке, Дом за старе из Марибора, који су пре неколико година потписали Меморандум о пословној сарадњи, захваљујући коме се и одржава тај скуп.

Председник општине Нови Бечеј Саша Шућуровић истакао је да је Нови Бечеј један од градова у Србији који има највише добровољних давалаца крви, да помаже свима којима је помоћ потребна, нарочито социјално угроженима, истичући да је важно помоћи социјалним радницима да што боље и квалитетније обављају свој посао.

Помоћник покрајинског секретара за здравство и социјалну политику Новка Мојић истакла је да је важно да се рад социјалних радника више цени, будући да су они мало плаћени, а брину о најстаријима, као и социјално угоженима. Она је додала да су они веома посвећени онима о којима брину.

Народни посланик Саша Максимовић указао је да локална самоуправа у Новом Бечеју активно учествује у суфинансирању и побољшању живота својих грађана, којима је помоћ потребна и да се не ослања само на геријатријске центре и институције.

Он је рекао да и поред свих мера штедње, за област социјалне заштите није штедело.