Aa

Aa

Социјална заштита у Србији није довољно прецизна

Социјална заштита у Србији није довољно прецизна

Читај ми

ВРЊАЧКА БАЊА - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин рекао је данас да социјална заштита у Србији није довољно прецизна и да је често добијају они који то не заслужују, а да је сувише мала за оне којима је стварно потребна.

Отварајући у Врњачкој Бањи дводневни стручни скуп "Актуелни тренутак у развоју социјалне заштите", Вулин је рекао да ће данас разговарати о изменама и допунама Закона о социјалној заштити и Закона о породици.

"Разговараћемо и о променама Закона о финансијској подршци породицама са децом", рекао је Вулин.

Он је додао да је дошао на скуп како би чуо мишљења струке из области социјалне заштите, али и примедбе и проблеме који су се јављали у прошлости.

Министар рада је рекао да је суштински проблем социјалне заштите тај што она није довољно прецизна.

"Када странци упореде наш буџет у односу на БДП, кажу да имамо великодушну социјалну заштиту. Али, када изађете на улицу, онда то не видите", нагласио је Вулин.

Према његовим речима, дугорочни план овог министарства је доношење социјалне карте, која ће бити најзначајни документ наших живота.

"Када направимо социјалну мрежу око сваког члана друштва, тада ћемо имати социјалну заштиту која ће одговорити потребама друштва" , рекао је Вулин.

Он је рекао да је у Крагујевцу покренут пилот пројекат о повећању оброка у народним кухињама, јер се дошло до закључка да се дневно баца око 100 оброка, и да ће уколико тај пројекат заживи, моћи да обезбеде храну за већи број корисника народних кухиња у Србији.

Скуп који се одржава у хотелу "Звезда" у Врњачкој Бањи организује Асоцијација Центара за социјални рад Србије у сарадњи са Удружењем стручних радника социјалне заштите Србије и уз подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.