Aa

Aa

Социјална давања нису умањена у години кризе

Социјална давања нису умањена у години кризе

Читај ми

РУМА - Влада Србије је једина влада у Европи која у години кризе социјална давања није умањила ни за један једини динар и трећина укупног буџета Владе одлази на социјална давања, изјавио је министар за рад, заоипљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

Он је, отварајући нови објекат за физикалну терапију Геронтолошког центра "Срем" у Руми, изјавио да се министарство рада не бави политиком када је социјална заштита у питању.

"Ми смо у хигијену и развој услуга наших корисника уложили 2.200.000 динара, што не сматрамо ни малом, ни великом инвестицијом. То сматрамо нашом обавезом, нашом дужношћу да ови људи време које је пред њима проведу на бољи и хуманији начин. Влада Србије штеди на свему, осим на људима," рекао је Вулин.

Он је у разговору са корисницима Геронтолошког центра нагласио да објекат заиста делује као одржаван, као добро коришћен, те да се људи добро осећају.

Како је рекао, постоји разлика када се нешто припреми за долазак министра, а "овде се види да је лепо и чисто сваки дан".

Директорка центра Даница Јеремић рекла је да је капацитет установе 285 корисника, а тренутно их има 283. Према њеним речима, нови објекат за физикалну рехабилитацију има 130 квадратних метара, а саграђен је уз финансијску подршку Покрајинског секретаријата за здравство, демографију и социјалну политику.

Како је навела, купљена је нова медицинска опрема, како би се усавршила физикална рехабилитација, користе се методе из кинези терапије и електро-терапије, а од сада и хидро-терапија, јер су обезбеђене две каде за третмане руку и ногу корисника.
"Поред усавршавања здравственог сегмета, реновиране су и постојеће просторије вешераја- из сопствених средстава, док је Министарство за рад, борачка и социјална питања обезбедило новац за куповину нове опреме, односно четири нове индустријске машине за прање и сушење веша- три за прање и једна за сушење, чиме је усавршен сегмент хигијене у установи и за квалитетнији боравак корисника и бољи услови за рад радницима," рекла је Јеремић.

Корисници Геронтолошког центра "Срем" задовољни су условима, а како каже деведесетједногодишња Драгиња- "имамо све што би имали и кући, а најважније пажњу и бригу", док је осамдесетогодишња Ангелина рекла да је 2004. дошла на седам дана да умре, али јој "ето особље не дозвољава".

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања обезбедило је Геронтолошком центру 2,2 милиона динара за куповину нових индустријских машина за прање и сушење веша.