Aa

Aa

Социјална давања неће бити смањена

Социјална давања неће бити смањена

Читај ми

КОСОВСКА МИТРОВИЦА - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изјавио је да социјална давања неће бити смањена и да ће Србија наставити да брине о онима којима је најтеже у земљи.

Вулин је, након што је у Косовској Митровици отворио нову зграду Центра за социјални рад, рекао да држава Србија води рачуна о свим својим грађанима и да не мисли да бригу умањи или да са њом престане.
“Министарство за рад је и у овомребалансу буџета предвидело потпуно исту количину новца за све социјално угрожене. Држава Србија штеди на свему али не штеди на социјалним давањима, социјална давања се неће смањити и наше улагање у положај оних којима је најтеже ни на који начин неће опасти,” поручио је Вулин.

Он је казао да је отварање нове зграде Центра за социјални рад у Митровици још једна потврда да је Србија овде да остане, ради и води рачуна о онима којима је најтеже и који су у стању социјалне потребе.

Вулин је апеловао на све представнике локалних самоуправа да када раде ребалансе буџета да воде рачуна да онима којима је тешко не буде још теже.
“Ми ћемо наставити да водимо политику у том правцу, социјална давања неће бити смањена, штедећемо на свему осталом али онима којима је најтеже о њима ћемо наставити да бринемо управо на овај начин,” нагласио је Вулин.

Држава је ту да ради, није ту да иде, држава је ту да побољша положај свих својих грађана, закључио је Вулин, ком ће вечерас бити уручена и плакета почасног грађанина Косовске Митровице.

Митровацки Центар за социјални рад води бригу о укупно 540 породица корисника социјалне помоћи од којих је према подацима из Центра 1000 особа радно способно.

Директор Центра за социјални рад у Митровици Дејан Ђиновић истакао је да се њихови планови заснивају на сарадњи са осталим усановама и институцијама у оквиру локалне заједнице са циљем побољшања квалитета услуга корисника и других осетљивих социјалних група.
“Све то у складу са позитивним законским прописима и политиком Републике Србије као једином државом коју ми овде признајемо и захваљујући којој опстајемо на овим просторима,” казао је Ђиновић.

Председник привременог општинског органа у Косовској Митровици Александар Спирић изјавио је да зграда не би могла да буде завршена без подршке ресорног министарства и министра Вулина.

“Локална самоуправа је такође дала свој допринос у оној мери колико су нам финансије дозволиле, ми смо и директно помагали коринике центра за социјални рад , верујемо да ћемо још више у будућности сарађивати и бринути о категорији социјално угрожених лица,” казао је Спирић.

Новоотворена зграда Центра за социјални рад у Косовској Митровици покриваће осим ове и општине и општине Звечан, Пећ, Клина, Истик и Ораховац.

Уредба о радној активацији почела са применом

Вулин је изјавио да је уредба Владе Србије о радној активацији корисника новчане социјалне помоћи почела да се примењује у скоро свим локалним самоуправма у Србији.

Вулин је обишао кориснике социјалне помоћи који су радно ангажовани на уређењу дворишта цркве Св. Димитрија у Косовској Митровици и том приликом истакао да се Уредба о радној активацији корисника новчане социјалне помоћи примењује и овде као што је почела примена у скоро свим локалним самоупоравама на простору централне Србије.

Он је устакао да радна активација није никаква казна већ да је то само начин да човек који је сада у стању социјалне потребе покаже својим радом, образовањем да социјалну помоћ цени и да је спреман да се за њу бори, да за њу ради, да се захвали друштву.
“Ако држава већ води рачуна, ако држава не смањује социјална давања, онда је ово добар начин да се каже држави хвала и да се каже својој заједници хвала. Уосталом, нећете наћи лек за незапосленост осим кроз рад и осим кроз учење,” поручио је министар.

Вулин је казао да је радна активација корисника новчане социјалне помоћи првенствено услуга корисницима новчане социјалне помоћи да искораче из лошег и тешког стања у коме се налазе.
“Уосталом, социјална помоћ не може да буде занимање, не може да буде нешто што ће трајати, што ће одредити и трајати читав живот, социјална помоћ је помоћ за стање невоље а то стање мора да се промени,” казао је он и истакао да се то мења кроз рад и учење.

Активација није никаква казна, активација је прилика, рад је прилика да промените свој положај и рад је прилика да се захвалите својој земљи, истакао је Вулин и нагаласио да то функционише и у Косовској Митровици.

Ја сам пре неколико дана озваничо почетак спровођења ове Уредбе у Суботици, ускоро ћемо у Београду, у свим већим градовима, покренућемо све радно способне кориснике новчане социјалне помоћи да допринесу и да раде, најавио је Вулин.

Он је казао да је, по статистици, 140.000 људи је радно способно и прима новчану социјалну помоћ.
“Тих 140.000 људи својим радом може нешто да промени у својој средини. Ту прилику једноставно не смемо да пропустимо,” нагласио је министар Вулин.

Један од корисника социјалне помоћи који су радно ангажовани у Косовској Митровици Драган Брзаковић казао је да се данас исперед цркве у Косовској Митровици на радној акцији окупио у договору са директором Центра за социјални рад.
“Ми смо се окупили данас на радно ангажовање да средимо овај круг око цркве. Тим поводом ја сам врло захвалан што могу да допринесем нашој општини и захвалан сам уједно држави Србији што нам је омогућила да примамо социјалну помоћ,” казао је Бразаковић.

У Косовској Митровици процена је да је око 1000 особа које примају социјалну помоћ радно способно.

Вулин поделио седам уговора особама са инвалидитетом

Вулин је поделио у Националној служби за запошљавање седам уговора за јавне радове особама са инвалидитетом.

Вулин је казао да на читавој територији Републике Србије постоје слични конкурси за особе са инвалидитетом али да се нажалост веома често дешава да се не пријави довољан број особа са инвалидитетом у односу на број радних места који је у поноди.
“То је по правилу или недостатак знања, или вештине или образовања које послодавац тражи, или необавештеност, некада и незаинтересованост. На нама је као Министарству али и као НСЗ и да едукујемо, па да решимо проблем необразованости или да решимо проблем недостатка вештине али исто тако и да се боримо да сви будемо заинтересовани да добијемо посао и да радимо,” рекао је он.

Особама са инвалидитетом је довољно тешко да пронађу посао и када је све у реду и када је све мирно и када се то налази у Београду а замислите колико је тешко особи са инвалидитетом још српске националности да нађе посао на простору Косова и Метохије, казао је он.

Самим тим, додао је Вулин, ово је за нас још важније и ово је за нас још вредније, у сваком случају сви социјални програми се спроводе на целој територији Републике Србије и тако ће и бити.

Након посете Националној служби за запошљавање, министар Вулин се у згради општине Косовска Митровица састао са председником Привременог органа општине Косовска Митровица, Александром Спирићем и директорима појединих јавних предузећа.