Aa

Aa

Скуп „Јачање система социјалне заштите у циљу заштите деце избеглица/миграната у екстремном ризику“

Скуп „Јачање система социјалне заштите у циљу заштите деце избеглица/миграната у екстремном ризику“

Читај ми

СУБОТИЦА - У хотелу "Галлериа" данас је почео дводневни семинар "Јачање система социјалне заштите у циљу заштите деце избеглица-миграната у екстремном ризику", који је окупио бројне домаће и иностране стручњаке.

До сада је кроз Србију прошло 96 деце, велики део њих боравио је и у нашем граду. Сви се још сећају дечака из Авганистана који је боравио у Дому "Колевка", док су му родитељи прешли у Мађарску. Захваљујући заједничком раду Уницефа, Комесаријата за избеглице, Црвеног крста, републичких и градских власти пронађена је дечакова породица и он је врло брзо поново био са својим родитељима. На далек и тежак пут до Европске уније крећу и труднице, које већином журе да се породе у некој од земаља ЕУ, а до сада је забележено рођење две бебе у породилишту у Сремској Митровици.

- Идеја сарадње домаћих и страних институција је да да нађемо одговор на овај сегмент мигрантске кризе, која се по свему судећи неће скооро завршити – објаснио је Ненад Иванишевић, државни секретар у министарству за рад, запошљаваје, борачка и социјална питања. - Рад са децом мигрантима, односно децом без родитељске пратње у мигрантској групи је веома осетљиво питање. Они су рањива група, због тога смо покушали смо да ојачамо институционалне капацитете у три града која већ имају искуства у овој области, а то су Суботица, Београд и Ниш.

Циљ овог скупа је и јачање компетенције и знања наших стручних радника, размена скуства са колегама из Уједињених нација и стварања новог окружења у раду са овом децом. До сада је за сваки проблем нађено адекватно решење, али свака искуства су за нас веома значајна

Како је речено, деца избеглице често на путу ка Европи буду одвојени од примарне породице а тако су лака мета кријумчара људи

- Од почетка нашег рада 2008. године искуства говоре да деца јесу најугроженија категорија, она су често без родтеља, ако само мало загребемо видимо колико су она у тешком положају, а није ретко ни организовано кријумчарење деце - нагласио је Радош Ђуровић, директор Центра за помоћ тражиоцима азила.- Велике су дилеме да ли децу која пролазе у групи треба одвојити од групе, да ли треба утврђивати ко су родитељи и пратња и а ту је и низ других проблема. Према ономе што избеглице причају, услови на мору су сада лоши и на пролеће се може поново очекивати већи прилив миграната.

Извор: subotica.com