Aa

Aa

Ситуација са мигрантима у Суботици под контролом

Ситуација са мигрантима у Суботици под контролом

Читај ми

СУБОТИЦА - У Плавој сали Градске куће данас је одржан састанак о проблематици миграната који бораве на територији Суботице на коме је договорено да ће републичке власти и даље помагати у решавању овог проблема и да град у што краћем року направи листу онога што је најпотребније.

По речима Ненада Иванишевића, дражвног секератара у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Суботица је проблем мигрантске кризе решила на задовољавајући начин, а разговори су се водили око решавања проблема на простору старе циглане, како би објекат који се тамо налази што пре профункционисао.

- Тражимо начин да како би се у граду направила тачка за помоћ, то није прихватни центар већ привремено место где би људима била пружена лекарска помоћ и хуманитарна помоћ – предочио је Иванишевић. - Договор је да се идуће недеље поново сретнемо, да Суботицу посети и представник УНИЦЕФ-а и утврди које су неопходне мере помоћи деци мигрантима и да релевантни фактори града направе листу потреба и сталних трошкова које имају, како би Влада, уз помоћ донатора, што пре помогла.

По његовим речима, дневно од 1.000 до 1.500 миграната уђе у нашу земљу, а ова ситуација државу дневно кошта од 15 до 20 хиљада евра.

- Влада завршава Акциони план за миграције који би требао да одреди наше даље активности, а ургентне тачке у овом моменту су Прешево, Кањижа, Суботица и Београд – додао је Иванишевић. - На основну јавних радова Национална служба за запошљавање ангажовала је око стотину људи који ће радити у овим местима, а међународни донатори ће решити питање лекара и медицинске помоћи. Ми не желимо насилно да одводимо људе у центре за азил, ми их упућујемо тамо али нећемо неким насилним методама да их дислоцирамо са места на којима бораве, већ да помогнемо.

Градоначелник Јене Маглаи изразио је задовољство што Суботица није сама у овом проблему, већ може да рачуна на подршку државних органа.

- Драго ми је да Влада стоји уз наш град у смислу помоћи и подршке, Суботица се сама сналазила и излазила на крај са овом проблематиком, али смо видели да ситуација може бити много проблематичнија у наредном периоду и да држава може да помогне у сношењу неких трошкова – изјавио је Маглаи.

Градска Радна група за миграције је за сада успела да испуни своја два основна циља, да спречи хуманитарну катастрофу и одржи безбедносну ситуацију у граду.

- Увек напомињем да се Суботица са овим проблемом не среће први пут, а све оно што смо радили у претходном периоду, није само помоћ мигрантима него свим нашим грађанима, јер се трудимо да свакодневни живот у граду буде у уобичајеним и стабилним оквирима – додао је Милимир Вујадиновић, у име Радне групе. - Потребе града у материјално-техничким средствима предали смо представницима Владе Србије и драго нам је што можемо да рачунамо на њихову помоћ.

Извор - www.subotica.com