Aa

Aa

Системска и континуирана подршка родитељима

Системска и континуирана подршка родитељима

Системска и континуирана подршка родитељима

Читај ми

„Усклађивање рада и родитељства, више него материјална ситуација, утичу на одлуку родитеља да се у овој улози остваре више пута, због чега се афирмација промена у области радних прописа, као и развој система подршке родитељству за време обављања посла, чини добар пут у подстицању наталитета“,  истакла је државна секретарка Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања  Душанка Голубовић на Округлом столу „Демографска криза и популациона политика“.

 

Како је навела, за Министарство je од посебног значаја положај родитеља који се непосредно старају и негују своју децу са озбиљним здравственим и развојним проблемима, а систем социјалне заштите у Србији настоји да подржи њихову бригу о деци преко различитих врста материјалних давања, kao и преко дневних услуга у заједници. 

 

„У последњих неколико година, нарочито од увођења механизма наменских трансфера, дошло је до успостављања различитих услуга које помажу останак детета са сметњама у развоју у породици. Зависно од потреба корисника, услуге социјалне заштите могу се пружати истовремено и комбиновано с услугама које пружају образовне, здравствене и друге установе“, истакла је Голубовић.

 

Према речима државне секретарке, Министарство је у претходном периоду пилотирало услугу породичног сарадника,  као услугу интензивне и индивидуализоване подршке породици која има дете са сметњама у развоју у циљу превенције измештања детета из породице. Ова услуга биће имплементирана кроз измене и допуне Закона о социјалној заштити, а основ за ове процесе већ је обезбеђен усвајањем Стратегије деинституционализације и развоја услуга социјалне заштите у заједници 2022-2026. год.

 

„Министарство је отворено за предлоге којима би се унапредио систем подршке родитељима, посебно када су у питању родитељи деце са сметњама у развоју, и од велике је важности да се о њима дискутује, како би се на најбољи начин допринело позитивном демографском развоју у Републици Србији“, закључила је Голубовић.