Aa

Aa

Селаковић - Министарство наставља да подржава рад организација особа са инвалидитетом

Селаковић - Министарство наставља да подржава рад организација особа са инвалидитетом

Селаковић - Министарство наставља да подржава рад организација особа са инвалидитетом

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић и помоћник у Сектору за заштиту особа са инвалидитетом Биљана Барошевић присуствовали су традиционалној акцији „Покуцај ми књигом на врата“ у организацији Савеза слепих Србије, која је оджана у мултимедијалној сали „др Милан Будимир“.

 

„Књига за све слепе и слабовиде у Србији, највећи је и најјаснији прозор у свет. Ако знамо медицински да је чуло вида, оно чуло које нам обезбеђује доступност више од 80 посто околине у којој боравимо, у којој живимо  из спољног света,  и када знамо да су слепе особе ускраћене за 80 посто свога окружења, онда можете замислизти колико је књига битна да им ствара визију, колико је књига битна да пробуди њихову машту и наравно, да им ислуни време“, рекао је Селаковић.

 

Министар Селаковић је истакао да ће Министарстсво за рад, запошљавање, борачка и социјална питања наставити да подржава рад организација особа са инвалидитетом, међу којима је Савез слепих Србије, једна од приоритетних организација.

 

„Ми смо од 2017. до 2023. године за програмско финансирање рада издвојили 124. милиона динара и наставићемо да подржавамо рад Савеза на овај начин“, истакао је министар. Он се осврнуо на договоре између Министарства и Савеза да се институционално решавају проблеми који постоје у раду организација особа са инвалидитетом, и подсетио да је на иницијативу Милана Стошића, председника Савеза слепих Србије, започето доношење посебног закона о организацијама особа са инвалидитетом, као и да је формирана  Радна група,  састављена од еминентних представника организација особа са инвалидитетом, и стручњака из Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, али и других министарстава.

 

„Најдаље у наредне две недеље та  Радна група ће започети са радом и  уверен сам да ћемо врло брзо имати  добар и квалитетан учинак тог њиховог рада, када ће Србија, надам се у овој години,  добити и Закон о организацији рада удружења, односно организација особа са инвалидитетом, а по узору на најбоља решења у европској пракси,“ нагласио је Селаковић на одржаној акцији „Покуцај ми књигом на врата“ у организацији Савеза слепих Србије.

 

Акцију Савеза слепих Србије „Покуцај ми књигом на врата“, подржавају многобројне личности из културног и јавног живота.