Aa

Aa

Селаковић – 7,5 милијарди динара у наредној години за мере активне политике запошљавања

Селаковић – 7,5 милијарди динара у наредној години за мере активне политике запошљавања

Селаковић – 7,5 милијарди динара у наредној години за мере активне политике запошљавања

Читај ми

"Кроз мере активне политике запошљавања, за које ћемо у наредној години издвојити преко 7,5 милијарди динара, показујемо колико нам је важно да помогнемо послодавцима да отварају нова радна места", истакао је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић отвaрајући  Сајам запошљавања у Врању.

 

Министар је рекао да је на овом сајму, другом по реду у овој години,  послове понудило 34 послодавца за 413 грађана Врања и овог краја Србије, што је према његовим речима свакако значајан број, имајући у виду да у Врању тренутно има  5.450 незапослених.

 

„То је за 11,8 посто мање незапослених у односу на исти период прошле године“, истакао је Селаковић и додао да је од јануара до августа 1.566  врањанаца  и врањанки  добило свој посао.

 

Селаковић је подсетио да је председник Вучић у више наврата  говорио о томе да посебна пажња мора да се поклони окрузима на  југу и истоку Србије. Подсећајући да је уз помоћ Владе Србије и  уз врло јасан став и економску политику, коју је утемељио председник Вучић још од 2014. године до данас,  Селаковић је нагласио да су наша привреда и наша држава  смогле  снаге да иду од 1. јануара у повећање минималне цене рада.

 

„Минимална цена рада која долази на ниво од 271 динар по сату. Подсетићу вас у јануару 2012. године то је било 102. динара. Дакле, то је било испод једног евра. Минимална зарада нам долази  на ниво од 400 евра  у динарској против вредности, раније је то било незамисливо. Да ли је то довољно? Није!", оценио је министар.

 

Селаковић је рекао и да се озбиљно смањује број људи који примају минималну зараду, подсетивши да је у односу на  пре десет година, данас тај број више него преполовљен. Он је додао  да су у истом периоду у Врању, просечне зараде, удвостручене.

 

„Али је зато важно да Србија, да Влада, држава помогне, на свим нивоима покаже посебан степен пажње када је у питању овај део наше државе“, рекао је Селаковић.

 

Директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић рекао је да је та служба нуди одговарајуће субвенције које омогућавају преквалификацију, обуку и додатно образовање незапослених лица која се налазе на евиденцији, а у циљу њиховог укључивања у различите програме запошљавања и стицања практичних знања.

 

Мартиновић је додао да различите мере утичу на то да тржиште рада буде стабилно и стопа незапослености ниска и изразио уверење да ће у наредној години још већи број послодаваца и незапослених лица моћи да користе планиране субвенције.

 

,,Верујем да ћемо такве трендове наставити и у наредној години, имајући у виду да, ево сада планирамо и буџет за активне мере запошљавања који ће бити за око 900 милиона динара већи, захваљујући учешћу и Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Министарства финансија“, рекао је Мартиновић.

 

Градоначелник Врања Слободан Миленковић рекао је да Град Врање предузима различите мере ради побољшања пословног амбијента, улагања у индустријску зону, као и да путем акционих планова помаже послодавцима и свима онима који траже посао.