Aa

Aa

Сећање на жртве "Олује" и наредних година

Сећање на жртве "Олује" и наредних година

Читај ми

Не постоји тај циљ нити та идеологија због којих би Србија у наредним годинама одустала од обележавања "Олује", каже за РТС председник Организационог одбора за обележавање Дана сећања на страдање и прогон Срба Александар Вулин. Забрана одавања почасти је срамота за Сарајево, сматра Вулин.

Александар Вулин је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да се предуго чекало на то да Србија обележи Дан сећања на страдање и прогон Срба и додао како још нема прецизних спискова колико људи је страдало.

Напомиње како се говори о броју од око 2.000 убијених и несталих и истиче да је обавеза Србије да прецизно уреди спискове са именима тих људи.

Вулин указује како је обележавање "Олује" начин да Србија цивилизовано и људски каже колико пати.

"Сва звона српске православне цркве чуће се у истом тренутку. Ја молим све да се зауставе у 12 часова када буду чули сирене и звона, да застану и да се подсете на оне који су били пре нас и на оне који су страдали. Ми имамо за чиме да жалимо", каже Вулин.

Подсећа како ће се изменити сви неопходни закони и како ће у нашој држави и наредних година 5. август бити Дан жалости и додаје да нема те идеологије или тог циља због кога ће Србија престати да обележава Дан сећања на страдале и нестале.

Коментаришући одлуку Сарајева да забрани одавање почасти жртвама, Вулин наглашава како је то велика срамота за власт у БиХ, јер је, како подсећа, Сарајево увек позивало свет на солидарност са њеним жртвама.

"А сада испада да у том истом Сарајеву Срби немају право на парче калдрме да се скупе и да кажу како им је тешко што им је 250.000 сународника протерано", сматра Вулин.

Говорећи о Војној паради у Загребу, Вулин каже да одустанак земаља НАТО-а од параде јесте велика победа Србије и велики догађај који показује да је наша земља први пут показала како је дипломатском иницијативом спремна да мења ствари.

На подсећање да ће косовска скупштина поново разматрати уставне амандмане неопходне за формирање суда за ратне злочине, министар Вулин сматра да је притисак међународне заједнице уродио плодом.

Наглашава да је формирање суда услуга цивилизованом животу, а да то ни у ком случају није услуга Србима на Косову, јер, како закључује, "борба ОВК није била никаква борба јер се зна ко је све починио злочине".