Aa

Aa

Сећање на жртве Холокауста

Сећање на жртве Холокауста

Читај ми

БЕОГРАД - Холокауст не сме бити заборављен, јер је злочин заборавити злочин, поручио је данас председник Србије Томислав Николић на централној церемонији обележавања сећања на жртве Холокауста.

"А неки би желели да га починимо, да Холокауст предамо забораву или да се деси нешто још горе, да га се сећамо површно и погрешно", рекао је Николић, после полагања венац на Споменик жртвама геноцида у Другом светском рату, који се налази у оквиру комплекса некадашњег концентрационог логора на Старом сајмишту у Београду.

За сећање и помисао на Холокауст, рекао је председник Србије, потребни су видљиви трајни знаци о којима може да се размишља.

"Кроз спознају историје у свој својој суровости морамо се стално подсећати да се историја не би поновила, на неком другом месту или у новом руху. Тек онда ће Холокауст да буде у свести свих нација", поручио је Николић, додајући да 27. Нисана (хебрејски први месец) заједно за Јеврејима из читавог света обележавамо Дан сећања на Холокауст, трагедију која је задесила јеврејски народ, а у којој су учествовали и други народи, вољно или невољно.

Николић је истакао и да Србија није била поштеђена монструозног плана Коначног решења, те да су Јевреји и сви они који су се супротставили нацистичкој идеји били мета прогона.

У таквим условима, истакао је председник Србије, била је храброст спашавати некога ко је био Јеврејин, а људи који се нису приклонили окупатору исказали су у тим данима велику храброст.

"Широм Србије грађани су помагали прогоњеним Јеврејима. Данас када нажалост постоји и појава негације Холокауста потребно је на један нови начин упознати генерације са страдањем Јевреја, Срба, Рома и других националности и свим погубним аспектима нацистичке идеологије", истакао је Николић.

Он је поручио да Холокауст мора да се прикаже онакав какав је био без убацивања тривијалних, "али лако сварљивих чињеница" без маргинализовања до негације и језиве прошлости и истине.

"Свет се мења и ми морамо да будемо свесни да доприносимо обликовању будућности. Начин на који то радимо, да ли то радимо чињењем или нечињењем, на позитиван или негативан начин, одразиће се на будућност. Зато је важно да уложимо максималан напор да будуће генерације живе у миру и слози, без страха од сукоба и ратова", поручио је председник Србије.

Николић је предводио централну државну комеморативну церемонију одавања почасти поводом обележавања Међународног дана сећања на жртве Холокауста.

Пошту жртвама су одали и председница Скупштине Србије Маја Гојковић, а у име Владе Србије министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Церемонији одавања почасти присуствовали су и преживели Холокауста, потомци жртава, некадашњи заточеници логора смрти у Другом светском рату, представници Савеза јеврејских општина Србије, председник Националног савета ромске националне мањине, министри Владе Србије, представници Скупштине Србије, председник Скупштине града Београда, чланови дипломатског кора, удружења и грађани.

Србија ће се увек борити протв фашизма и пружиће правду Јеврејима

БЕОГРАД - Председник Владе Србије Александар Вучић данас је, у поруци поводом Дана сећања на жртве холокауста, поручиом да ће Србија донети законски оквир и да ће, после много година, пружити правду јеврејској заједници за страхоте кроз које су прошле јеврејске породице које су остале без својих наследника.

"Међународни Дан сећања на жртве холокауста званично обележава цела Србија, њене институције, али и њени грађани. У времену када су исписиване најмрачније странице модерне људске историје, и наш српски народ уписан је у круг оних којима је било намењено да нестану са лица земље", навео је премијер.

"Дубоко се клањамо жртвама свих других народа, посебно јеврејског, који је прошао кроз голготу најтрагичнијих размера једне велике нације. Управо због тога, Србија данас обавештава домаћу и светску јавност да ће донети законски оквир и да ће, после много година, пружити правду јеврејској заједници за страхоте кроз које су прошле јеврејске породице које су остале без својих наследника", рекао је Вучић.

"Србија ће се увек и доследно борити против фашизма и фашистичких тенденција у нади да Треблинка, Аушвиц и Јасеновац никада неће бити заборављени, као ни најстрашнији злочини које су починили немачки нацисти и хрватске усташе", поручио је премијер поводом Дана сећања на жртве холокауста.

Међународни дан сећања на жртве Холокауста, 27. јануар, установљен је 1. новембра 2005. године резолуцијом Генералне скупштине Уједињених нација.