Aa

Aa

Сећање на мисију Шкотланђанки које је предводила докторка Елси Ингилс

Сећање на мисију Шкотланђанки које је предводила докторка Елси Ингилс

Читај ми

Помоћник министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Милан Поповић, предводио је церемонију полагања венаца и одавања почасти код Спомен-чесме „Црквенац“ у Младеновцу.


У церемонији су учествовали и представници Министарства одбране и Војске Србије, града Врања, председник општине Младеновац, представници амбасада Аустралије, Велике Британије, Канаде, Холандије и удружења опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, као и бројни грађани.
Након церемоније полагања венаца одржан је пригодан програм, а присутнима се обратио председник општине Младеновац.


Спомен-чесму „Црквенац“ у Младеновцу подигли су војници Моравске дивизије у част болничке мисије Шкотланђанки које је предводила докторка Елси Ингилс. Пољска болница у тадашњем Младеновцу, у којој су радиле жене из свих крајева Британске империје, других чланица Антанте и неутралне Холандије, била је један од многих видова помоћи Србији у борби против епидемије пегавог тифуса. Болничке мисије су, захваљујући самопожртвованом раду и храбрости, половином 1915. године успеле да зауставе даље ширење заразе и омогуће Србији успешан наставак борбе за слободу.