Aa

Aa

Сарадња Србије и Мађарске у области заштите ратних војних меморијала

Сарадња Србије и Мађарске у области заштите ратних војних меморијала

Сарадња Србије и Мађарске у области заштите ратних војних меморијала

Читај ми

Обезбеђивање заштите ратних војних меморијала биће фокус сарадње Републике Србије и Мађарске у наредном периоду, речено је на састанку министарке за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарије Кисић Тепавчевић и амбасадора Мађарске Атиле Пинтера. 

 

Министарка Кисић Тепавчевић навела је да су Србија и Мађарска потписале Изјаву о намерама и сарадњи у области одржавања ратних гробова са Министарством одбране Мађарске што сведочи о интересовању обе земље за унапређење сарадње на овом пољу.

 

Србија и Мађарска су и у претходном периоду имале одличне билатералне односе, што доказује пет успешно одржаних заједничких седница две владе, као и потписани Споразум о социјалној сигурности и Меморандум о разумевању у области запошљавања између ресорног Министарства Републике Србије и Министарства националне економије Мађарске. 

 

Проф. др Кисић Тепавчевић је навела да је Србија захвална Мађарској на помоћи коју јој је упутила у виду значајних медицинских средстава током пандемије COVID-19, као и на континуираној подршци коју нам пружа у процесу евроинтеграција.

 

Амбасадор Мађарске Атила Пинтер рекао је да су односи Србије и Мађарске на високом нивоу, као и да увек постоји додатног простора за унапређење, те да ће у наредном периоду управо циљ сарадње бити на обезбеђивању боље заштите ратних војних меморијала у обе земље.

 

Амбасадор Пинтер је искористио прилику да похвали Србију и у борби против корона вируса, као и за брзо обезбеђивања вакцинације грађана што је, како каже, мало земаља успело.