Aa

Aa

Саоштење за јавност

Саоштење за јавност

Саоштење за јавност

Читај ми

Поводом непримерене комуникације која се одвија на Твитеру на релацији званичника ФК Партизан и ФК Црвена звезда, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања оцењује да се у конкретној ситуацији од стране званичника ФК Партизан на груб начин нарушавају и угрожавају права малолетног детета супружника Борјан, злоупотребом његове слике на којој је измењено лице детета,  и приказано у подругљивом и  увредљивом контексту, што може нанети штету дететовом несметаном расту и развоју, као и одређене психолошке последице на каснијем узрасту када буде разумео да је он и његов родитељ злоупотребљен у циљу срамоћења.

 

Свака злоупотреба или извршено насиље над децом подлеже свакој врсти кривичне и грађанскоправне одговорности и моралне осуде починиоца, ма ко он био.

 

Овакву оцену Министарство је засновало на дефиницији дигиталног насиља над децом која гласи: Насиље на интернету је сваки облик насиља које настаје употребом дигиталних технологија. Може се одвијати на друштвеним мрежама, апликацијама за размену порука, гејминг платформама и мобилним телефонима. То је понашање које се понавља и које има за циљ да уплаши, наљути или осрамоти особе које су нападнуте.

 

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања осуђује овако флагрантно кршење права детета и апелује да се одмах прекине са оваквом комуникацијом и даљим кршењем права детета, што подразумева да се одмах са друштвених мрежа повуче фотографија којом се нарушава приватност и интегритет мал. детета родитеља Борјан.

 

Министар Зоран Ђорђевић апеловао је на Заштитника грађана да реагује поводом овог поступка.

 

Он је истакао да ће Заштитник детета по усвајању Закона о заштити детета и заштитнику детета  подићи ниво заштите и безбедности детета у Србији.

 

“Овакво понашање је недопустиво, a посебно од професора Правног факултета, који треба да се стиди. Нема ту ничег спортског. Морамо зауставити кршење права детета и предузети све кораке у циљу његове заштите”, поручио је Ђорђевић.