Aa

Aa

Саопштење за јавност

Саопштење за јавност

Саопштење за јавност

Читај ми

Поводом навода у појединим медијима у вези са неприступачношћу згради Скупштине Града Ниша за особе са инвалидитетом, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања указује да је предузимање активности у циљу обезбеђивања стандарда приступачности објекта органа локалне самоуправе у надлежности јединице локалне самоуправе.

 

Приоритет Владе Србије да свим грађанима, а посебно осетљивим групама становништва, обезбеди боље услове за живот и рад и омогући једнаке шансе за бољу будућност. С тога су активности које Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања реализује засноване принципима социјалне укључености и једнаког приступа за све. 

 

У циљу отклањања ризика социјалне искључености и свођења истих на најмању меру, Министарство је заузело став о неопходности стратешког приступа у решавању проблема са којима се суочавају особе са инвалидитетом. Резултат конкретног деловања и стратешког приступа у циљу  побољшања услова живота особа са инвалидитетом постављање преко 100 рампи у више од 40 локалних самоуправа, за које је Министарство обезбедило средства.  На овај начин, после више деценија постојања и рада, први пут од оснивања бројни објекти постали доступни особама са инвалидитетом, попут Задужбине Илије М. Коларца, Београдског сајма, филијала ПИО фонда, општина, домова здравља, образовних и предшколских установа.

 

По налогу министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зорана Ђорђевића, а у циљу бољег разумевања проблема особа са инвалидитетом и ефикаснијег деловања ради превазилажења истих, помоћник министра у Сектору за заштиту особа са инвалидитетом Биљана Барошевић посетиће Скупштину Града Ниша и одржати састанак са градоначелницом Драганом Сотировски. С обзиром да је приступачност предуслов за развој социјалне инклузије и да је исто приоритет Министарства, у наредном периоду биће предузете конкретне активности како би се обезбедила приступачност објекта Скупштине Града Ниша. 

 

Заједничким деловањем органа власти на републичком и локалном нивоу и у партнерству са организацијама које окупљају особе са инвалидитетом можемо одговорити на изазове и отклонити препреке како би особама са инвалидитетом омогућили да дају пун допринос заједници чији су равноправни чланови.