Саопштење за јавност

Саопштење за јавност

Саопштење за јавност

Читај ми

Поводом пласирања нетачних информација у јавности у вези са мигрантском кризом и поступањем, односно смештањем миграната у Републици Србији, саопштавамо да ће све активности које спроводи Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања бити спроведене у складу са законом, по јасно дефинисаним правилима, уз благовремено информисање јавности и без опасности по наше грађане.

 

Ступањем на снагу Закона о потврђивању Споразума о изменама и допунама, који се односи на Споразум о финансирању, оригинално потписан 9. новембра 2016. године између Републике Србије и Немачке развојне банке „КfW”, Франкфурт на Мајни и Посебног споразума уз Споразум о финансирању, почео је са имплементацијом Програм „Јачање социјалне инфраструктуре у општинама погођеним мигрантском кризом“ финансиран у износу  11.931.634,97 евра  из донације немачке развојне банке „KfW“, а у износу од 8.870.000 евра из буџета Републике Србије.

 

Наведени закон ступио је на снагу у јануару 2020. године, а програм ће спроводити Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у сарадњи са Канцеларијом за управљање јавним улагањима.

 

У оквиру програма биће спроведени следећи пројекти:

-          Обнова предшколске установе „Љуба Станковић“ у Беочину,

-          Изградња Дневног центра за осетљиве категорије у Бачкој Паланци,

-          Обнова предшколске установе „Дечја радост“ у Босилеграду,

-          Обнова ОШ „Бранко Радичевић“ и СШ „Свети Сава“ у Бујановцу,

-          Изградња спортске сале при обданишту у селу „Зељуша“,

-          Обнова ОШ „Аца Синадиновић“  Лесковац,

-          Обнова ОШ „Вожд Карађорђе“, Лесковац,

-          Обнова и изградња дневног центра за децу са посебним потребама у ОШ и СШ „11. октобар“, Лесковац,

-          Обнова педијатрије у Здравственом центру и обнова Центра за социјални рад у Лесковцу,

-          Изградња амбуланте у Илинцима,

-          Изградња сале у ОШ „Ђуро Салај“ и обнова ОШ „Вук Караџић“ у Суботици,

-          Изградња амбуланте у Прозивки,

-          Обнова ОШ „Вук Караџић у Сурдулици

-          Обнова ОШ у селу Биновце,

-          Изградња спаваонице за ученике и обнова Средње техничке школе у Владичином Хану,

-          Обнова ОШ „Вук Караџић“ у Стубалу,

-          Обнова ОШ „Свети Сава“ у Владичином Хану,

-          Обнова ОШ „Доситеј Обрадовић“ и „Вуле Антић“ у Врању,

-          Обнова Центра за социјални рад у Жабарима.

 

Поред наведених инфраструктурних пројеката у оквиру програма биће спроведена и мека компонента која ће се састојати примарно од радионица и обука које ће за циљ имати олакшавање запошљивости најрањивијих категорија у наведеним локалним самоуправама, а примарно Рома.

 

Напомињемо да овај програм нема никакве везе са било каквим смештањем миграната, већ искључиво са развојем социјалне инфраструктуре у датим општинама. Чак и пратеће меке мере се не односе на мигранте, већ на Роме и остало локално становништво.

 

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић захвалио је Немачкој развојној банци „КfW“ и амбасади Савезне Републике Немачке на подршци и помоћи када је ова важна област у питању.

 

„Брига о нашим грађанима је приоритет, све што радимо радимо транспарентно и у њихову корист, како бисмо им омогућили боље услове за живот и рад.  Жеља појединих људи да унесу панику и страх ни овог пута није успела, а њихово елементарно незнање се види управо у томе што од онога што је добро измишљају нешто лоше што не постоји, па тако и у овом случају где програм нема никакве везе са било каквим смештањем миграната, већ искључиво са развојем социјалне инфраструктуре у општинама, говоре лажи и плаше народ. Апелујем на грађане да не верују у измишљотине“; рекао је Ђорђевић.