Aa

Aa

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Читај ми

Повод инцидента који се догодио у Центру за заштиту одојчади, деце и омладине Београд, када је након анонимне пријаве да се медицинска сестра Ђ.А. неадекватно понашала према детету, 18. јула 2019. године, донето решење о привременој суспензији до утврђивања чињеничног стања и окончања дисциплинског поступка, у Радној јединици Сатционар за одојчад и децу, инспектори су 19.јула 2019. године извршили ванредни инспекцијски надзор.

 

Инспекцијским надзором утврђено је да је директор Центра у складу са својим овлашћењима формирао Комисију за спровођење дисциплинског поступка против запослене, утврђено је да је поступљено у складу са прописаним процедурама везано за поступање установе у инцидентним ситуацијама. Према сазнањима други надлежни органи испитаће све околности везане за поступање запослене према деци. Пријава је поднета и против Н.Н. лица које је неовлашћено снимало у соби.

 

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања тражило је од надлежних да се случај темељно испита, и да поред одговорности медицинске сестре, у складу са законом, одговорност утврди и код особа које су неовлашћено снимале у соби у којој бораве малолетни корисници Центра. 

 

„Ово је догађај без преседана, тражим од комисије и надлежних органа да утврде одговорност медицинске сестре због њеног бахатог понашања према детету али исто тако да обрате пажњу на неовлашћено снимање у соби које је угрозило приватност свих малишана који бораве тамо. Ми не знамо ко је, колико дуго и у које све сврхе снимао и апелујемо на надлежне да испитају случај и оне који су прекршили закон најстрожије казне”, рекао је министар Зоран Ђорђевић.

Јавност ће бити обавештена по добијању нових информација.