Aa

Aa

Саопштење Инспектората за рад поводом пада два крана у Београду

                Саопштење Инспектората за рад поводом пада два крана у Београду

Саопштење Инспектората за рад поводом пада два крана у Београду

Читај ми

На градилишту изградње стамбено-пословних објеката ''Airport garden'', на Новом Београду, Улица. Ђорђа Станојевића бб дана 19.07.2023.године око 20.30 часова, у време када су дували олујни ветрови и владале временске непогоде на територији целе Републике Србије, дошло је до пада две грађевинске стубне дизалице. У тренутку пада кранова нису се изводили радови и није било повређених лица.

 

На наведеном градилишту главни извођач радова је привредно друштво ''Градина'' доо Земун, а радове на подизању и преносу грађевинског материјала обавља привредно друштво ''СМБ механизација и транспорт'' доо из Суботице, које је  и власник грађевинских стубних дизалица.

 

На предметном градилишту инспекција рада је по службеној дужности вршила надзоре дана 06.04.2023.године и дана 18.07.2023.године. Приликом вршења надзора утврђено је да послодавац-власник кранова има сву потребну документацију, односно да за кранове затечене на градилишту поседује важеће стручне налазе издате од стране правног лица са лиценцом као доказ да су кранови безбедни за употребу. Такође, утврђено је да су руковаоци грађевинских стубних  дизалица стручно оспособљени и да су оспособљени за безбедан и здрав рад.

 

Дана 20. јула 2023.године Прво одељење инспекције рада у Граду Београду је од  главног извођача радова ''Градина'' доо Земун, добило писану информацију да је градилиште ''Airport garden'', затворено и да су на истом обустављени радови, док се не санира штета,  а што је утврђено и инспекцијским надзором који је извршен дана 20.07.2023. године. Према изјави одговорног лица, дана 19.07.2023.године, запослени на градилишту, укључујући и руковаоце грађевинских стубних дизалица су у 17.00 часова завршили посао и напустили градилиште.

 

Инспекција рада је у оквиру домена своје надлежности извршила надзоре на градилишту ''Airport garden'', а  вештачењем стручњака грађевинске струке се може  утврдити  разлог пада кранова.

 

 

                                                                                   ИНСПЕКТОРAT  ЗА  РАД