Aa

Aa

Сајам књига − Округли сто ,,Миграције: изазови у будућности“

Сајам књига − Округли сто ,,Миграције: изазови у будућности“

Читај ми

Српско друштво имало је позитиван приступ у мигрантској кризи које нису имале неке друге земље Европске уније, а иако је званично балканска рута у марту затворена, кроз нашу земљу је од тада прошло сто хиљада људи. С обзиром на то да долази зима, повећане су потребе у оквиру прихватних центара, самим тим неопходна је и већа помоћ донатора, речено је на скупу посвећеном миграцијама, одржаном у оквиру Сајму књига.


Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, др Ненад Иванишевић, истакао је да је Србија одговорно реаговала на мигрантску кризу захваљујући спремности државних органа и конструктивној и активној сарадњи са невладиним организацијама. Он је истакао да се у овом тренутку у нашој земљи налази око шест хиљада миграната и да трећину те популације чине деца. Влада је, према речима Иванишевића, у септембру прошле године усвојила План реаговања за период од октобра 2016. године до марта 2017, који, између осталог, садржи и шта је то за шта нам је потребна помоћ донатора и међународне заједнице. Државни секретар је истакао да Србија остаје посвећена проактивном и хуманом приступу и да ће пружити помоћ свима у оквиру својих могућности.
Стална координаторка УН у Србији и шефица представништва УНДП-а, Ирена Војачкова Солорано, изјавила је да је било задовољство сарађивати са владиним и невладиним организацијама током мигрантске кризе и да ће Уједињене нације и даље настојати да пружају подршку Србији, као што су то чиниле од самог почетка.