Aa

Aa

Сајам Књига - Округли сто „Миграције: искуства и изазови у будућности“

Сајам Књига - Округли сто „Миграције: искуства и изазови у будућности“

Читај ми

БЕОГРАД - Србија је добро одговорила на мигрантску кризу и успоставила систем регистрације, али неопходна је већа финансијска помоћ донатора како би се решио проблем људских ресурса и опреме потребне за тај посао, с обзиром да долази зима, речено је на скупу посвећеном миграцијама.

По подацима Граничне полиције, кроз Србију је од јуна прошло више од 370.000 избеглица, а према подацима из прихватног центра у Прешеву само од 19. до 25. октобра регистровано је 48.360 избеглица.

Регистрација миграната у Прешеву траје непрестано од 8. јула, а избеглицама се пружа помоћ у храни, одећи и лековима. У том прихватном центру забележени рекорд у броју регистрованих је 8.356 за 24 сата, у дану када је био и рекродан улазак у Србију - 10.651 мигрант.

Најављено је да се планира проширење капацитета у Прешеву, а проблеми на терену су умор људи ангажованих на збрињавању избеглица, као и недостатак опреме.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин рекао је да су на скупу на штанду тог министарства на Сајму књига они који свакодневно брину о мигрантима на терену, како би се видело шта је урађено, а шта тек предстоји.

Вулин је оценио и да је битна размена искуства о, како је навео, кризи без преседана са далекосежним последицама.

Он је истакао да је Србији потребна већа финансијска помоћ, као и да очекује да она стигне у скорије време, наводећи да не желимо да будемо неозбиљни и говоримо о цифрама пре него што разговарамо са онима од којих ћемо тај новац тражити.

"Прерано је говорити колико новца нам треба, са тим нећемо покушавати да тргујемо или уцењујемо било кога. Ми ћемо изнети своје предлоге у односу на оно што преузимамо као своју обавезу", рекао је Вулин.

Како је навео, сутра ће бити одржана прва видеоконференција на којој ће се разговарати и о финансирању свега договореног на самиту у Бриселу.

"Србија хоће да помогне и спремна је да помогне. Србија у свом буџету није предвидела миграторну кризу, очекујемо помоћ и помоћ ћемо добити", рекао је Вулин и додао да се помоћ очекује од Европске комисије и донатора.

Наводећи да су и званичници ЕУ послали "позив на буђење", шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт истакао је да је сви заједно морамо да радимо на решавању мигрантске кризе.

Девенпорт каже да је Србија урадила изузетно великим посао када је реч о суочавању са мигрантском кризом, наводећи да ће ЕУ и даље бити уз Србију, а да ће помоћ зависити од конкретних потреба на терену.

Шеф Канцеларије УНХЦР у Србији Ханс Фридрик Шодер је навео да је највећи изазов сталан прилив миграната и то што се не зна колико ће то још потрајати, као и да се нада да ће помоћ те организације од два милиона бити још већа у наредном периоду.

Шодер је навео да ће тимови УНХЦР и даље радити са представницима МУП-а, Министарства рада и Комесаријата за избеглице и миграције.

Говорећи о безбедносном аспекту мигрантске кризе, помоћница начелника Граничне полиције Јелена Васиљевић рекла је да је МУП добро урадио посао и да су забележена само три до четири спорадична инцидента.

Изазови за Граничну полицију, како је рекла, били су затварање граница и подизање ограда, али МУП настоји да добро сарађује са колегама из суседних земаља.

Према њеним речима, мали број миграната се задржава у Србији дуже од 72 сата, што је недовољно да се започне процедура за азил.