Aa

Aa

Са Иницијативом о побољшању положаја корисника у установама социјалне заштите

Са Иницијативом о побољшању положаја корисника у установама социјалне заштите

Са Иницијативом о побољшању положаја корисника у установама социјалне заштите

Читај ми

На иницијативу министарке за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарије Кисић Тепавчевић, данас је одржан састанак са представницима Иницијативе за права особа са менталним инвалидитетом, у чијем извештају су изнете тврдње о злостављању деце са сметњама у развоју и инвалидитетом у установама социјалне заштите.

 

Кисић Тепавчевић је нагласила да је Министарство увек спремно за разговор са свим организацијама које се баве заштитом корисника социјалне заштите.

 

Министарка Кисић Тепавчевић је на састанку истакла да Министарство до сада није имало конкретне пријаве о кршењу права корисника у установама социјалне заштите, а на које је могла да укаже и Иницијатива одмах пошто је сазнала за њих 2019. године, када је извршила мониторинг. 

 

На састанку је, на предлог министарке Кисић Тепавчевић, договорено да се у наредном периоду оформи стручни тим, у коме ће бити и представници Министарства и представници Иницијативе, а који ће поново обићи установе, установити ситуацију и изнети конкретна решења за побољшање положаја корисника.    

 

Представници Иницијативе су нагласили да су од 2007. године јасна и видљива материјално-финансијска улагања у објекте ових установа, али да та улагања нису пратила и развој услуга у локалној заједници, пошто је циљ да се што мање смешта у ове установе, а да се што више социјално интегришу.

 

Представници Министарства су истакли да је то управо циљ и смер развоја система социјалне заштите у наредном периоду, што потврђује и израда Нацрта стратегије о деинституционализацији за период 2021-2026. године, чије се усвајање очекује у наредном периоду.