Aa

Aa

Са буџета скинуто око 200 инвалидских пензија

Са буџета скинуто око 200 инвалидских пензија

Читај ми

НОВИ САД - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изјавио је данас у Новом Саду да је око 200 инвалидских пензија до сада скинуто са буџета, после провере која је у току.

“После ове провере неће бити ни најмање сумње у инвалидску пензију”, нити ће се неко усудити да бесправно добије или одобри такву пензију, јер “види каква је реакција државе”, рекао је Вулин новинарима приликом посете Покрајинском фонду за пензијско и инвалидско осигурање.

Вулин је напоменуо да је, у оквиру провере инвалидских пензија, до сада “тријажирано” безмало 23.000 људи, на поновни преглед позвано је скоро 3.000 особа, од којих је више од 400 њих одбило да се појави на позив одговарајуће комисије.

Напомињући да је тих скоро 200 инвалидскох пензија скинуто с буџета, јер “или се стање поправило или није било права да се те пензије добију”, он је истакао да је 16 особа тим поводом предато тужилаштву и додао да је у току истрага и провера за бројне друге инвалидске пензије.
“То је огроман посао који нико није хтео да ради, искључиво из политичких разлога, зато што нико није хтео да се замера са 320.000 бирача”, рекао је Вулин нагласивши да ће провера, коју је покренуло ресорно министарство, бити урађена до краја “зато што је то добро за будућност ове земље”.

Министар је казао да је провера инвалидских пензија требало да буде урађена још 2003. године и да је према закону то могло да се ради до 2008. године, али с тим послом нико није хтео да се суочи до актуелног министарства, односно ове Владе Србије.
“Ми смо једини који смо имали храброст, вољу и енергију да то почну да раде”, истакао је Вулин нагласивши да има велико поверење у комисије које раде вештачења инвалидских пензија.

Те комисије раде истовремено два посла, односно редовна вештачења за оне који би требало да иду у инвалидску пензију као и провере за оне пензионере за које постоји сумња да њихова инвалидска пензија није остварена у складу са законом, објаснио је министар и најавио да би идуће године могле да буду донете измене Закона о пензијском осигурању, коришћењем и закључака добијеним овом провером.

Биће предложено између осталог, како је навео министар, да се о шифри одређене инвалидске пензије обавести Министарство унутрашњих послова, тако да неће моћи свако да вози аутомобил или да добије дозволу за оружје, уколико има одређене шифре инвалидске пензије.

Пола милијарде за запошљавање особа са инвалидитетом

У републичком буџету за идућу годину предвиђено је око 500 милиона динара за запошљавање особа са инвалидитетом, односно за њихове одговарајуће обуке, изјавио Вулин.

Има примера да послодавац тражи особу са инвалидитетом и тиме хоће да испуни своју законску обавезу, али не може да нађе особу са одговарајућим знањем и вештином, рекао је министар.

Након што је свечано пустио у рад два нова студија за снимање звучних књига, Вулин је истакао да је таква финансијска подршка државе особама са инвалидитетом најбољи начин да се оне запосле и да се истовремено одговори на потребе тржишта.

Нагласивши да је поносан на Владу Србије, која није смањила ни за динар издатке за особе са инвалидитетом, он је додао да је за конкурсе намењене особама са инвалидитетом као и за њихова удружења, ове године обезбеђено 223 милиона динара.

Вулин је поново упутио позив, посебно онима који су корисници буџета, да купују од предузећа у којима раде особе са инвалидитетом, јер је то најбољи начин да трајно буде решен проблем тих фирми.

Министар је најавио да ће до краја ове године бити усвојени закони о употреби паса водича за особе са инвалидитетом као и закон о употреби знаковног језика.

Он је посебно похвалио рад Савеза слепих Војводине, удружења које, како је рекао, има доста сопственог рада и много донација, тако да се не ослања само на буџет.

Председник Савеза слепих Војводине Владимир Панин је захвалио компанији НИС, која је обезбедила новац за набавку једног од најсавременијих студија те врсте у региону.

Он је напоменуо да се у Савезу штампају књиге и часописи на Брајевом писму, да се снимају књиге у звучној техници на српском и мађарском језику као и пет таквих часописа, од којих су по један дечји и за жене.

Савез слепих Војводине, који обележава 65 година рада и 35 година своје библиотеке, има 13 организација са укупно око 4.000 чланова.

Министар Вулин је посетио и Покрајински фонд за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО), изразивши том приликом задовољство сарадњом те институције са Републичким фондом ПИО.

Директор Покрајинског фонда ПИО Славко Имрић обавестио је министра да је за протеклих једанаест месеци у том фонду решено у законском року 93 одсто поднетих захтева за пензије, што је доста добар проценат.