Aa

Aa

Ружне слике о Србији су заувек срушене

Ружне слике о Србији су заувек срушене

Читај ми

ПРОКУПЉЕ - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања рекао је данас "да су неке ружне слике о Србији из петходних времена заувек срушене и да Србија никада више неће моћи да буде оптужена за шовинизам или расизам.

"С великом дозом чуђења и изненађења схватају колико смо ми хуман и организован народ", рекао је Вулин новинарима говорећи о избеглицама и додао да Србији сви на томе честитају.

Вулин је рекао да је поносан на Владу Србије и председника владе који је и јуче, четврти или пети пут, провео свој дан са мигрантима и био уз њих.

Србија је земља која је без иједног инцидента примила све мигранте који су прошли кроз Грчку, Македонију, Хрватску, Мађарску и то не би било могуће без организоване државе, без људи који осећају патњу других људи, без осећаја солидарности људи који воде ову земљу, казао је Вулин.

Према његовим речима, Србија се припрема и за хладно време и да он "ни због чијих процена неће дозволити да се неко дете смрзне или да буде нарушено његово здравље".

"Ми и сада сваком мигранту који се налази у парку нудимо да оде у смештај у Кањижи", казао је Вулин и додао да већина неће, али да је то њихов избор.

Ако буде хладније мораћемо више да радимо са њима, напоменуо је министар.

Србија се за разлику од свог окружења показала хумано, одговорно и организовано, рекао је Вулин и додао да проблем миграције није проблем само Србије, да је то проблем читаве Европе и доброг дела света.

Србија ће наставити да буде хумана према избеглицама

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин обишао је данас избеглице у кампу Принциповац код Шида и поручио да ће Србија наставити да се на хуман начин односи према људима који долазе из Сирије и других земаља Блиског Истока.

Вулин је рекао да се у прихватном центру налази некад пет избеглица, а некад више стотина, у зависности од временских услова.

Он је казао да је најважније да они буду збринути, на топлом и да имају храну и обезбеђену здравствену негу.

Вулин је поновио да избеглицама није ускраћена слобода кретања и да могу да иду где хоће у Србији.

"Овде их нико неће закључавати. Они су слободни људи, могу да се крећу где хоће. Потребно је направити разлику - ово је Принциповац у Србији, а не Опатовац у Хрватској, овде се нико не затвара у жицу и не спава на поду", рекао је Вулин.

Он је додао да избеглице већ месецима долазе у Србију, а да земља ни у једном тренутку није затражила да се затворе границе нити је била нехумана према њима.

Вулин је министру унутрашњих послова Хрватске Ранку Остојићу, који је раније данас рекао да су српски прихватни центри празни, поручио да може слободно да дође у било који центар и увери се како се Србија опходи према избеглицама.

"Да смо хтели да правимо представу, као што Остојић каже, рекли бисмо европском комесару Хану да је управо разговарао са више од сто људи које су хрватске власти одбиле да приме, са људима, женама и децом које су они оставили да кисну, али нисмо из поштовању према Хану и тим људима", рекао је Вулин.

Он је хрватском министру Остојићу поручио:

"Нека Остојић престане да нас увлачи у унутрашње поличке сукобе, јер Србија се тиме неће бавити, немојте тражити непријатеље тамо где их нема".