Aa

Aa

Руско српски хуманитарни центар помаже збрињавање азиланата

Руско српски хуманитарни центар помаже збрињавање азиланата

Читај ми

НИШ - Руско-српски хуманитарни центар у Нишу помоћи ће Србији у збрињавању миграната тако што ће дати ћебад, шатор, агрегате, возила, а помоћи ће и изградњу и опремање и нових прихватних центара.

То су данас у Нишу договорили министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин и кодиректор Руско-српског хуманитарног центра Виктор Софјанов.

Вулин је навео да се тај центар ставио на располагање држави чим је затражена помоћ у збрињавању миграната и оценио да је оправдао своје постојање и сада, али и у Обреновцу приликом поплава и другим кризнм подручјима.

Он је оценио да је помоћ која је данас у Нишу договорена о опремању центара за прихват миграната помоћ грађанима Србије.

"Разменили смо информације и закључили да је наш главни задатак да се одмах укључимо у збрињавање миграната и пружању неких основних услуга", рекао је Софјанов.

Он је рекао да ће тај хуманитар центар помоћи у опремању прихватних центара који тренутно постоје, али у изградњи нових који су тек у плану.

Према речима Вулина, Србија у ситуацији са мигрантима очекује помоћ Европске Уније.

"Ово је проблем који превазилази наш буџет и нашу политичку моћ и без Европске уније не можемо да га решимо", рекао је Вулин истичући да је реч о проблему који Србија није произвела и не може ни да га реши.

Он је подсетио на састанак премијера Британије и Француске који се састају због две хиљаде миграната испод Ламанша и порука које они шаљу да Европска унија мора да се укључи у решавање.

"Мала Србија свакодневно прими две хиљаде нових азиланата и то мора такође бити проблем Европске уније" нагласио је Вулин и саопштио податак да је у Србији до сада азил затражило 64 хиљаде миграната.