Aa

Aa

Рок за вансудска поравнања продужен до краја године

Рок за вансудска поравнања продужен до краја године

Читај ми

БЕОГРАД - Рок за вансудско поравнање у поступку решавања проблема ванредног усклађивања војних пензија продужена је до краја године, а до сада је исплаћено 30.240 особа које су потписале уговоре о вансудском поравнању.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин рекао је да је до сада више од 33.500 војних пензионера и њихових наследника поднело одговарајуће захтеве и да је већина исплаћена у потпуности и у једном делу.

Вулин је истакао и да је на молбу Удружења војних пензионера Србије договорено и да се изашло у сусрет њиховој жели да се за отприлике 26.000 пензионера, који нису поднели захтев на одговарајући начин, нису стигли да поднесу или су сумњали у могућност да све заврше на најбољи начин.

"По истој процедури све до 31. децембра 2016. године можете да се обратите својој држави, потпишете споразум о поравњању са ПИО фондом и у року од једног месеца - ако поднесете на почетку месеца захтев, до краја месеца добијате сав новац, у једној јединој рати, као и они који су то урадили прошле године", објаснио је Вулин.

Он је на састанку са председставницима Удружења војних пензионера Србије рекао да је поносан што може да стојим пред њима и каже им да дрзава држи своју реч.

"Данас потврђујемо оно што смо знали, а то је да држава држи своју реч", рекао је Вулин, подсећајући присутне да су им говорили да неће бити исплаћени, да држава нема тај новац, да само покушава да купи време, да их замајава.

Наводећи да ти нису говорили истину, министар је истакао да је поносан што је данас ту "чистог образа" и да може да погледа сваког и каже да је испуњено дословце оно што је обећано.

Директорка Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање Драгана Калиновић рекла је да је скоро 34.000 поднетих захтева и више од 30.000 потписаних уговора о вансудском поравњању одличан резултат који је завршен у року од два месеца, уз велику подршку Удружења.

Према њеним речима, око 10.000 војних пензионера који су имали тужбу закључили су уговор о вансудском поравнању тако што су одустали од тужбе или су имали усвајајућу судску одлуку.

Она је истакла да су са поступком морали да стану 31. децембра 2015. године из формално правних разлога, јер закључак владе од 30. октобра прошле године више није важио.

Према њеним речима, информације о великом интересовању пензионера да поднесу захтев предочене су министру који је, као и увек, подржао донет закључак са којим се продужава рок потписавања вансудског поравнања до краја године.

Сви који нису, да искористе право повезивања стажа

Све категорије које су имале право на повезивање радног стажа, а то нису искористиле у протеклој години, могу сада да искористе прилику, изјавио је Вулин, додајући да се ради о око 8.000 људи.

"Сматрамо да је то број од неких 8.000 људи које можемо да на овај начин збринемо и помогнемо да реше своје права и да би на тај могли да користе пензију", рекао је министар, додајући да је рок важења одлуке до 31. децембра 2016. године.

Влада Србије донела је одлуку о повезивању радног стажа за запослене који су остварили услов за пензију и по том основу раскинули радни однос у фирмама које се приватизују и у инвалидским предузећима, као и за запослене који ће до краја 2016. испунити један од услова за пензију, а којима послодавац није уплатио доприносе.

"Влада Србије је обезбедила новац за све који хоће да регулишу свој радни стаж. Сви који хоће да повежу свој радни стаж налазе се у оквиру ове уредбе", рекао је Вулин позивајући их да не пропусте шансу.

Министар је истакао и да одустајање од судских тужби није услов и да то нема везе са конкретном одлуком.

"Када су предузећа у стечају ви сте дужни да регулишете своје односе као поверилац са предузећем. То не значи да морате да одустанете од захтева за тужбу, не, ви сте само дужни да се договорите као поверилац са предузећем да ће те ући у процес договорања, а држава је та која ће вам регулисати повезивање радног стажа", обијаснио је Вулин.