Aa

Aa

Ревизија инвалидских пензија мора да се уради

Ревизија инвалидских пензија мора да се уради

Читај ми

БЕОГРАД - Ревизија инвалидских пензија мора да се уради јер особе са инвалидитетом које заслужују помоћ државе примају мању или недовољну помоћ зато што је добија неко коме то суштински није потребно, рекао је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

Најава ревизије инвалидских пензија треба да забрине све оне "који су то право остварили мимо закона, који су поштено платили комисији, а немају заиста степен оштећења који би их квалификовао за то право", рекао је он за РТС и додао да "имамо чак читаве градове у Србији где је од укупног броја пензионера 60 посто инвалидских".

"Хоћу да са представницима инвалидских удружења разговарам о томе и да од њих чујем да ли сматрају да је ревизија потребна", изјавио је Вулин.

На питање да ли се планира да процедуре буду строже, он је одговорио да су "процедуре потпуно исте, само је питање да ли их спроводите или не спроводите" и као пример навео децу ометену у развоју, којима комисије за исто оштећење дају различито тумачење, процену и проценат.

Говорећи о предузећима у реструктурирању, министар је рекао да су за њих припремљени социјални програми, али да се држава прво бори да им се нађе стратешки партнер или нека друга могућност да наставе да раде.

"Али, она предузећа која заиста не могу да наставе да раде више неће моћи да буду на терету буџета и државе", истакао је Вулин и навео податак да "годишње за предузећа у реструктурирању издвајамо 708 милиона евра, а да не можемо да вратимо ништа од тога назад".

Он је додао да ће за све раднике предузећа у реструктурирању бити обезбеђени социјални програм, отпремнине, и да "нико неће остати на улици".

Као посебно добру вест, Вулин је изнео последње податке статистике који су показали да "од 1. јула до 31. августа имамо 42.598 нових радна места", што је "у односу на исти период прошле године повећање од читавих 18 одсто", при чему су међу новозапосленима у већина жене, које је посебно тешко запослити.

Истичући да су то делом сезонски послови, и да имамо и значајно повећање старих радних места која су досад била у сивој зони, Вулин је рекао да је, након Закона о раду, након другачије улоге инспекције рада, држава показала да мисли озбиљно.

Упитан о приватизацији бања, Вулин је рекао да ће о о томе одлучивати радна група коју чине представници министарстава, Фонда ПИО и РФЗО, са идејом да "оно што сад имамо уведемо у економске токове".

"Не идемо са идејом да продамо оно што је већ профитабилно и фукционише, а да оно што досад није радило такође не ради. Не, и то мора бити стављено у функцију, и то мора враћати новац овом друштву", рекао је министар и поручио осигураницима да ће и убудуће имати где да се лече, јер "нећемо да правимо спа туризам, нећемо да изгубимо здравствену функцију бања".