Aa

Aa

Република Српска настала као отпор геноциду

Република Српска настала као отпор геноциду

Читај ми

МРАКОВИЦА - На планини Козара у Републици Српској данас је обележено 73 године од тешке битке у Другом светском рату, а церемонији су присуствовали председник РС Милорад Додик и српски министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

Годишњица је обележена у заједничкој организацији одбора за неговање традиције ослободилачких ратова Републике Српске и Србије, а Вулин је том приликом поручио да Република Српска није настала на геноциду, већ као отпор геноциду, понављању јасеновачког геноцида.

Он је нагласио да је РС настала као израз тежње и потребе народа да се ужаси Јасеновца и Јадовна више никада не понове, и да РС није претња никоме и да не може бити претња никоме.

"Република Србија као гарант Дејтонског споразума, као његов чувар, хоће мир и очекује да се тај споразум дословно спроводи и врши и неће дозволити било какво умањивање значаја и овлашћења РС. Србија не дозвољава промену споразума који је донео мир и неће дозволити да се РС умањи или промени", рекао је Вулин.

Он је истакао да је мир реч коју је Србија тражила свих ових година и за коју се борила и да се том речи дефинише Србија и њена политика, као и да нема никог ближег Републици Српској од Србије. "У данима који су пред нама, судбоносним и тешким, РС и Србија ће заједно стајати", поручио је Вулин.

Он је нагласио да реч геноцид не иде уз народ страдалника који је "на олтар свељудске слободе дао 10.000 дечјих глава". "Некаквим резолуцијама најављује се удар на Републику Српску и српску историју. Тако се и данас прављењем нове лажне, никако утемељене истине, покушава променити стање на Балкану", нагласио је Вулин.

Он је додао да ће Срби бити против зла где год се оно појавило. "Тешке су ране народа мог, уместо да их залече, да помогну да заплачу са нама, да нађу мир, кости праведника и мученика ране нам вређају, дају нам имена која не заслужујемо и стављају на страну на којој никада нисмо били", истакао је Вулин.

Он је поручио да се ратови из 90-их година не могу разумети без сећања шта се догодило у Другом светском рату ако се не зна дубина Јасеновачких ужаса. "Ове планине су нахраниле јасеновачко зло, зато немојте стављати реч геноцид уз народ Јасеновца и Јадовна", рекао је Вулин.