Aa

Aa

Регионална конференција важан корак за бољу будућности Рома

Регионална конференција важан корак за бољу будућности Рома

Регионална конференција важан корак за бољу будућности Рома

Читај ми

„Ради успешније инклузије Рома и Ромкиња у друштво неопходна је сарадња надлежних министарстава и институција, преко различитих интерресорних тела на националном и локалном нивоу и до координатора за ромска питања, педагошких асистената и здравствених медијатора, уз јасну поделу надлежности и одговорности“, поручио је Ђорђевић на крају Регионалне конференције о резултатима Декаде инклузије Рома и закључио да је данашња конференција испунила свој циљ - размену искустава о најактуелнијим темама у овој области.

 

Министар Ђорђевић рекао је да је низ стереотипа и предрасуда о Ромима, учвршћених кроз генерације, потребно темељно деконструисати бољом информисаношћу већинског и ромског становништва и промоцији приступа медија за ромско становништво.

 

Како је Ђорђевић навео, иако су у суштини сличне, потребе ромског становништва разликују се од општине до општине, од регије до регије па и од државе до државе и управо зато је данашња размена искустава на међународном и регионалном нивоу драгоцена, јер ће се на тај начин најуспешнији модели применити свуда где је то делотворно.

 

„Подједнако су драгоцена и негативна искуства и са тим у вези научене лекције. Сви учесници конференције су отворени за туђа искуства и свесни су да у свим фазама јавних политика инклузије Рома увек има места за напредак. Процес кога смо се заједно прихватили је дугог трајања и морамо имати стрпљења и вере у коначни успех. Уверио сам се, и драго ми је да делимо исто мишљење, а то је да је ова Регионална конференција један важан корак ка том успеху“, истакао је министар.  

 

Поред министра Ђорђевића, завршна излагања имали су и шефица политичке секције Делегације ЕУ у Републици Србији Нора Хаиринен, градоначелник Града Београда Зоран Радојичић и амбасадорка Словачке Републике у Републици Србији Њ.Е. Дагмар Репчекова.