Aa

Aa

Реакција поводом изјавa представника платформе „Солидарност“

Реакција поводом изјавa представника платформе „Солидарност“

Реакција поводом изјавa представника платформе „Солидарност“

Читај ми

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања истиче да је скандалoзно то што се припадници платформе „Солидарност“ служе људским трагедијама зарад стицања јефтиних политичких поена.

 

Јер, док они својим речима и потезима показују сопствено незнање познавања надлежности државних институција у властитој земљи, те не знају да су за кривичне поступке и судске одлуке искључиво надлежни правосудни органи, намерно занемерају следећу чињеницу. А то је да су у 2022. години, инспектори рада извршили 982   инспекцијска надзора поводом смртних, тешких са смртним, тешких, колективних и лаких повреда на раду, што је за 10% мање него у 2021. години, када је извршено 1.096 надзора поводом пријављених повреда на раду. То значи да је механизам контроле од стране инспектора рада допринео унапређењу система безбедности и заштите здравља на раду код послодаваца. Извршени инспекцијски надзори су у 2022. години резултирали подношењем 295 захтевa за покретање прекршајног поступка, поднето је 39 кривичних пријава и донето је 351 решења о отклањању недостатака у области безбедности и здравља на раду, као и 77 решење о забрани рада на месту рада због непосредне угрожености безбедности и здравља запослених.

 

Указујемо да у случајевима наведених прекршајних и кривичних пријава одлучује тужилаштво, односно суд, чија је самосталност и независност у раду прописана Уставом.  

 

Такође, у 2022. години Управа за безбедност и здравље на раду, као орган у саставу Министарства, повећала је број надзора над радом правних лица и предузетника са лиценцом за обављање послова безбедности и здравља на раду за 65% у односу на 2021. годину. У извештајном периоду за две године, односно од 1. јануара 2021. до 31. децембра 2022. године, Управа је донела 17 решења о престанку важења лиценци из области безбедности и здравља на раду и 7 решења којима се одузимају лиценце за обављање послова безбедности и здравља на раду.

 

Узимајући у обзир горе наведено, указујемо да инспектори рада савесно и одговорно врше послове инспекцијског надзора.

 

Када говоримо о тржишту рада у Р. Србији, подсећамо представнике „Солидарности“ да се до пре само 10 година Србија борила са двоцифреном незапосленошћу, да би данас проценат незапослених био испод 8,9%. Данас држава Србија спроводи разне мере запошљавања, како би се стекли услови за рад оних најосетљивијих група у друштву – попут особа са инвалидитетом, старијих од 55 година, жртава породичног насиља итд, док се програмима за младе, попут „Моја прва плата“ стварају могућности за запошљавање одмах након школовања. 

 

Таква Србија, која отвара нова радна места, брине о свим својим грађанима и која постаје пожељна дестинација не само за стране инвеститоре, већ и раднике широм света, смета онима који упиру прсте на оне, који се не служе демагогијом, већ резултатима.