Aa

Aa

Расписан Програмски конкурс за унапређење положаја особа са инвалидитетом за 2024. годину у износу од 270. милиона динара

Расписан Програмски конкурс за унапређење положаја особа са инвалидитетом за 2024. годину у износу од 270. милиона динара

Расписан Програмски конкурс за унапређење положаја особа са инвалидитетом за 2024. годину у износу од 270. милиона динара

Читај ми

Министар  за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић и помоћник министра Сектора за заштиту особа са инвалидитетом Биљана Барошевић одржали су састанак са представницима 33. Савеза удружења особа са инвалидитетом на коме су им предочили да ће Програмски конкурс за унапређење положаја особа са инвалидитетом у Р. Србији бити расписан данас и да је рок за пријаву 20. јануар 2024.године.

 

„На овогодишњем конкурсу имаћемо износ средстава, као за прошлу годину, што је већи износ у односу на претходне године, дакле то је 270. милиона динара. Ово јесу техничке ствари, али су за вас веома важне. Од начина вашег пријављивања, програма које будете поднели, зависиће брзина обраде у оквиру самог Сектора за заштиту особа са инвалидитетом“, рекао је министар. Он је рекао да је  крајњи рок за објављивање резултата  крај марта месеца.

 

Министар Селаковић је упутио апел представницима свих 33. Савеза, да у програмима са којима ће учествовати на конкурсу, уврсте акцију Министарства „Србија без баријера“, да је учине још видљивијом и да на тај начин истакну циљ и смисао саме кампање.

 

“Што се ви потрудите више да учините „Србију без баријера“ видљивијом, сагласје и саборност Министарства и свих ваших савеза , наравно увек смо спремни да  помогнемо и подржимо медијско праћење ваших активности, у коме год сегменту да мислите  да је то потребно,  мислим да сте нам тим отворили  врата, не мислим већ тврдим, да и код председника Владе, наравно и председника Републике који је иницирао многе активности још од 2017. године“, истакао је министар Селаковић  и додао да то није само молба, већ и пријатељски савет, јер ће то према његовим речима допринети бољим материјалним основама за будући рад.

 

Подсећајући да је један од озбиљнијих приоритета Министарства доношење Закона о организацијама особа са инвалидитетом, Селаковић је указао да је то озбиљан и велики посао, и да задатак не сме да буде да се закон само донесе. „Нама је потребан Закон који ће нам помоћи да као држава и ви као удружења идентификујемо апсолутно сваку особу са инвалидитетом, да знамо те људе у главу, како бисмо као једна озбиљна и одговорна држава могли да направимо плански приступ свим тим особама“, истакао је министар.

 

Селаковић је представницима Савеза предочио да је за следећу годину обезбеђено 50. милиона динара за социјално предузетништво, и додао да социјално предузетништво  за циљ има  стално запошљавање рањивих група, у које спадају особе са инвалидитетом.

 

„То омогућава сваком појединцу, да у складу са Законом организује своје пословање, које ће бити овлашћено  у својој заступљености на тржишту. То  конкретно значи да ће се обезбедити озбиљне пореске  олакшице за људе који се баве социјалним предузетништвом, да ће се обезбедити повлашћени систем  социјалних јавних набавки, где ће оно што произведу социјална предузећа моћи на тржишту да се купује по значајно нижим ценама“, нагласио је Селаковић.

 

Подсећајући на добру сарадњу са свим Савезима од када је министар, Селаковић је похвалио Сектор за заштиту особа са инвалидитетом на челу са помоћником Биљаном Барошевић, као једног од најуређенијих и најспособнијег дела Министарства и огледног примера како један Сектор треба да буде уређен. Селаковић је позвао све представнике Савеза да се потруде и што боље ураде своје програме за 2024. годину, како би следећи сусрет и додела уговора уследила и пре рока.