Aa

Aa

Радном мотивацијом до бољег статуса корисника социјале

Радном мотивацијом до бољег статуса корисника социјале

Читај ми

БУДИМПЕШТА - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин разменио је данас искуства са министром за људске ресурсе у Влади Мађарске Золтаном Балогом наводећи да се радном мотивацијом и образовањем статус корисника социјалне помоћи може променити на боље.

"Све има своје специфичности, али пут је исти, идеја је потпуно иста. Радном мотивацијом, образовањем можете променити свој статус и можете га променити на боље", рекао је Вулин Тањугу.

Према његовим речима, јавни радови итекако могу да помогну Србији у борби против незапослености и људи који кроз такво ангажовање могу да се захвале друштву и покажу колико цене све оно што друштво ради за најсиромашније.

"Мађарска има велико искуство које ће нам помоћи и у прецизирању нашег програма како би смо били што успешнији", рекао је Вулин додајући да два министарства желе да сарађују на пројектима који их спајају у смислу тражења одговарајућих фондова од Европске уније.

Министар је истакао и да радно ангажовање социјално најсириомашнијих категорија није нешто што је специфично за Србију објашњавајући да је то пројекат који се спроводи у читавој Европској унији, па и у Мађарској где је тај процес показао изузетне резултате.

Вулин је истакао да је у Мађарској дошло до пада незапослености захваљујући радном ангажовању, а да су успели да подигну и образовни ниво најсиромашнијег дела становништва што су добре ствари до којих хоће и Србија да дође.
"Мађарска, као чланица ЕУ, подржава управо овакав начин за борбу против сиромаства и незапослености . Радите и учите то јесте пут. Можемо пуно да научимо од Мађарске. Они су испред нас у бројним областима које се тичу социјалне политике", закључио је Вулин.

Он је најавио и да ће сутра у Суботици потписати споразум са првом локалном самоуправом која креће у процес спровођења Уредбе о радној активацији радно способних корисника социјалне помоћи.

Минситар је указао и да је са Балогом разговарао о потреби постизања још неких међудржавних споразума , али и о положају српске заједнице у Мађарској и мађарске заједнице у Србији.
"Са задовољством могу да кажем да су наши односи добри и да наше мањине представљају нешто што нас сигурно спаја и никако нас неће раздвајати", рекао је Вулин додајући да је са Балогом разговарао и о обележавању годишњице Великог рата и о томе да је то прилика да се извуку поуке из прошлости.

Он је истакао и да се са Балогом договорио и да се две инспекције рада много ближе повежу јер суштенски имају исте проблеме, рад на црно, безбедност на раду....
"Морамо да разговарамо јер Србија као будући члан ЕУ мора да се укључи на европско тржиште рада, а ту важе нека правила за које би било добро да их научимо раније", закључио је Вулин.