Aa

Aa

Пси водичи - помоћ особама са инвалидитетом

Пси водичи - помоћ особама са инвалидитетом

Читај ми

БЕОГРАД - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изјавио је данас да се предлогом закона о кретању уз помоћ пса водича помаже особама са инвалидитетом.

Образлажући предлог закона у скупштини, Вулин је изнео податак да 12.000 грађана има велике проблем са видом, да је 9.000 њих потпуно слепо, а око 3.000 је слабовидо.

"Регулисање употребе пса водича, његове набавке и обуке, до сада није било регулисано на одговарајући начин, а овим путем регулишемо важну материју", истакао је он, додајући да се предлог закона односи и на стране држављане, који би евентуално дошли у Србију са псом водичем.

Предлог закона је прошао јавну расправу и њиме се поштује Конвенција УН о правима особа са инвалидитетом, навео је Вулин.

Према његовим речима, то законско решење говори и о посвећености владе да се положај особа са инвалидитетом непрекидно унапређује.

Говорећи о потврђивању споразума Влада Србије и Француске о социјалној сигурности, који је, такође, на дневном реду скупштине, Вулин је истакао да је последњи такав споразум са том земљом Србија имала још 1950.године.

Реч је о изједначавању положаја грађана Србије и Француске, односно да се одговарајцуха примања и права која се остварују на територији Србије и Француске регулишу на одговарајући начи.

Тачније, прецизирао је министар, да ниједно право не може бити изгубљено и када су у питању пензије и када је питању социјална заштита.
"Ово је уобичајени међународни споразум, али говори о томе да влада води рачуна о међународним обавезама", закључио је Вулин.