Aa

Aa

Први састанак Радне групе за израду Нацрта закона о принудно несталим лицима

Први састанак Радне групе за израду Нацрта закона о принудно несталим лицима

Први састанак Радне групе за израду Нацрта закона о принудно несталим лицима

Читај ми

Доношењем Закона о принудно несталим лицима регулисало би се питање законског уређења проблематике несталих лица, на системски, свеобухватан и мултидисциплинаран начин, изјавила је министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић на првом састанку Радне групе за израду Нацрта закона о принудно несталим лицима.

 

Кисић Тепавчевић је нагласила да се велики број лица која се воде као нестала по престанку оружаних сукоба на простору бивше СФРЈ, са правом сматра једном од најтрагичнијих последица, што представља тешко кршење основних људских права.

 

Проф. др Кисић Тепавчевић је подсетила да је Република Србија 2011. године ратификовала Међународну конвенцију о заштити свих лица од принудних нестанака и тиме се обавезала да препозна присилно нестало лице, као и да жртвама и породицама жртава обезбеди право на истину, правду и сатисфакцију.

 

Како је додала, правни поредак Србије до сада није регулисао проблематику присилно несталих лица, односно није била препозната категорија принудно несталог лица као жртве, нити по том основу права породица принудно несталих.

 

Законом ће се регулисати и питање нестанка лица пре конфликта на Косову и Метохији 1999. године, за време конфликта, као и током мандата међународне мисије Уједињених нација, као и решавање питања статуса избеглог становништва из Босне и Херцеговине и Републике Хрватске, који су свој статус трајно регулисати у Републици Србији, а и даље трагају за члановима својих породица, навела је Кисић Тепавчевић.

 

Иницијативу за доношење Закона о несталим лицима покренула је Координација српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије, а подржао ју је и председник Републике Србије Александар Вучић. 

 

Председник владине Комисије за нестала лица Вељко Одаловић захвалио је председнику Србије и министарки Кисић Тепавчевић на подршци и што се за првих 100 дана рада Владе Србије препознала потреба за доношењем овог закона.

 

Одаловић је додао да ће се у наредном периоду спровести све потребне активности на изради Нацрта и изразио уверење да би тај акт на јесен могао да буде у скупштинској процедури.

 

Председник Координације српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије  Драган Пјевач нагласио је да породице несталих више од 20 година чекају своје најрођеније и још увек верују да нису нестали.

 

„Надам се да ће закон бити донет, у име породица молим да се овај закон донесе“, рекао је Пјевач.