Aa

Aa

Прошле године усвојено више од 200 деце

Прошле године усвојено више од 200 деце

Читај ми

БЕОГРАД - Више од 200 дечака и девојчица усвојено је прошле године и тиме је остварен најбољи резултат до сада по питању усвајања деце, изјавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

"За више од 200 деце је нађен нови дом и то није због тога што су смањене или олакшане процедуре, или што су оне мање строге него раније већ зато што се појачано радило и значајно већи број људи је био ангажован да ради на томе", рекао је Вулин на округлом столу "Подршка породици-подршка деци, превенција издвајања деце из породице" у Палати Србија.

Он је прецизирао да се породицама осим финансијске подршке пружа и стручна помоћ, као и да би требало радити на развијању различитих услуга у локалној заједници.

Вулин је додао и да се ради на промени законских решења и да у том погледу је јако важна превентива.

Он је навео податак да у Србији постоји 4.405 хранитељских породица које са великом пажњу брину о више од 6.000 малишана.

Вулин је казао да се у Србији веома тешко одлучујемо да се породици одузме дете, али да се то некада мора учинити нарочито у случајевима када је дете тешко малтретирано, или је жртва насиља.

Вулин је навео да је у 2013. години 1.202 деце одузето биолошкој породици и то 435 због грубог занемаривања и злостављања.

Министар је поручио да се мора учинити све да таквих примера буде што ређе и нагласио да је једна од најважнијих ствари породица и брига о деци.