Aa

Aa

Програм Преквалификације за ИТ доступан и за особе са инвалидитетом

Програм Преквалификације за ИТ доступне и за особе са инвалидитетом

Програм Преквалификације за ИТ доступан и за особе са инвалидитетом

Читај ми

Mинистар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић посетио је Факултет организационих наука и Истраживачко развојни центар, где је заједно са директором Канцеларије за ИТ и еУправу доц. др Михаилом Јовановићем, сталном представницом у Србији Програма Уједињених нација за развој (УНДП) Франсин Пикап и деканом Факултета др Милијом Сукновићем обишао полазнике програма Преквалификације за ИТ за особе са инвалидитетом. 

 

"Запошљавање особа са инвалидитетом је изузетно важно. За разлику од неких ранијих времена, сада се боримо за што боље услове живота и рада особа са инвалидитетом. Када су у питању преквалификације, Форум младих са инвалидитетом као и ФОН представљају пример добре праксе и верујем да ће дати добре резултате. Да особе са инвалидитетом одлично могу да се баве пословима у ИТ сектору показали смо управо у нашем Министарству, где су две запослене особе са инвалидитетом које одлично обављају свој посао у ИТ области", рекао је Ђорђевић и додао да ће ресор којим руководи наставити да посвећује посебну пажњу овој веома важној теми.

 

Приликом обиласка, директор Канцеларије за ИТ и еУправу доц. др Михаило Јовановић је истакао да су Преквалификације за ИТ наставак успешног програма Владе Србије у оквиру кога је до сада обучено 2000 полазника, са циљем да као будући јуниор програмери лакше пронађу посао у ИТ сектору. 

 

„Програм је покренут на предлог Министарског савета за информационе технологије и иновационо предузетништво, којим председава председница Владе Републике Србије Ана Брнабић. Овај круг програма намењен је особама са инвалидитетом са територије Града Београда који су мотивисани да развију знање и вештине за запошљавање у ИТ сектору, без обзира на узраст, врсту образовања или претходно радно искуство“, изјавио је Јовановић.

 

Он је додао да се програм Преквалификације за ИТ показао више него успешним јер је проценат оних који су нашли запослење из првог круга програма преко 30%,  да право на знање и усавршавање мора свима бити подједнако доступно, као и да је ово први пут да Програм преквалификације за ИТ укључује особе са инвалидитетом, а спроводи се уз помоћ Канцеларије за информационе технологије и електронску управу у сарадњи са Програмом Уједињених нација за развој (УНДП) и Удружењем Форум младих са инвалидитетом. 

 

„Од 2017. године Програм УН за развој УНДП у партнерству са Владом Републике Србије ради на обликовању и спровођењу програма обука и преквалификација за ИТ. У овој најновијој фази програма фокусирали смо се на неопходност да сви чланови друштва могу подједнако да користе знања, дигиталне производе и услуге, не остављајући никога заборављеним и искљученим из прогреса. Како би особе са инвалидитетом могле да буду равноправни чланови друштва неопходно је да стекну економску независност кроз запошљавање. Тренутно је у Србији само 13% људи са инвалидитетом запослено, док чак 90% њих не користи рачунар или интернет. Зато и кроз овај програм настојимо да им помогнемо да повећају своју шансу да се запосле и прикључе брзорастућем и перспективном ИТ сектору“, изјавила је Франсин Пикап, стална представница УНДП у Србији. 

 

Програм  Преквалификације за ИТ има за циљ развој знања, вештина и компетенција особа са инвалидитетом за запошљавање у ИТ сектору, реализацијом програма обуке за основе веб програмирања и стицање практичног искуства кроз програм праксе.