Aa

Aa

Признања поводом Дана безбедности и здравља на раду

Признања поводом Дана безбедности и здравља на раду

Читај ми

БЕОГРАД - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Алекасандар Вулин уручио је данас, поводом обележавања Дана безбедности и здравља на раду, признања компанијама и предузетницима за преданост вредностима безбедности и здравља на раду.

На церемонији у Дому Војске, Вулин је поручио да је суштина заштите на раду да пазимо једни на друге - "послодавци на раднике, а радник на другог радника, али и на услове рада", као и да наше друштво још не разуме колико је важна безбедност на раду.

Наводећи да статистика за 2014. годину показује да је било мање погибија на раду, мање тешких а више лакших повреда него 2013. Вулин је оценио да нам "статистика није рекла да се друштвена свест променила".
"Имали смо примере да су послодавци покушали да дан после смрти пријаве погинулог радника, али и сјајне примере да су се послодавци одрицали дела профита како би обезбедили боље услове рада", рекао је Вулин, додајући да се дешавало да радник страда а да поред њега остану неупотребљени шлем и друга опрема.

Најављујући да ће ускоро бити донете измене и допуне Закона о заштити на раду, Вулин је истакао да измене закона неће ништа променити, већ ће промену донети послодавци бригом о запосленима и условима у којима они раде.

Он је додао и да ће бити донет нови Закон о заштити наших радника на привременом раду у иностранству као и Закон о уређењу области рада агенција за привремено запошљавање.
"Чини се да је читав низ области из радног законодавства пропао негде између борбе за профит и борбе за очување радних места", истакао је Вулин и додао да је највећи интерес министарства да буде што мање повреда на раду.

Председник синдиката радника грађевинарства и индустрије грађевинског материјала Србије Душко Вуковић изнео је податке да у свету на сваких 15 секунди радник погине или умре од последица болести задобије на радном месту, годишње 2,3 милиона радника изгуби живот на радном месту.

"Пред синдикатима је велики посао и одговорност. Морамо заједно са послодавцима и владом упорно да понављамо да је безбедност радника добра за конкуренцију, за већу продуктивност радника а самим тим и компаније", рекао је Вуковић.

Председник Уније послодаваца Србије Небојса Атанацковић рекао је, да је чињеница да има неодговорних послодаваца, али да је већина њих савесна.

Прво место у категорији за предузетнике са мање од 250 запослених и Повељу "28 април" припало је "РАПП ЗАСТАВА WИНЋЕС д.о.о" из Грабова, док су прво место у категорији за предузетнике са више од 250 запослених поделили "ФЦА Србија" из Крагујевца, концерн "Бамби" из Пожаревца, "Грундфос Србија" из Инђије и "Таркет д.о.о" из Пачке Паланке.

Посебна признања за преданост вредностима безбедности и здравља на раду уручена су компанијама "Хемофарм" и "Лафарге БФЦ" из Беочина.

На традиционалној церемонији, уручене су и плакете и похвалнице "28 април".

ХР дитректорка компаније Бамби Силвана Ђурчевих рекла је Тањугу да је признање велика обавеза за будућност и још веће улагање у безбедан рад запослених у тој компанији.


"Интензивно радимо на побољшању услова рада и оно што је наша највећа снага и вредност то су наши запослени. Бамби зна да су најбољи капитал људи и њихова безбедност и константно улагање у ту област је нама једна од највећих фокуса", рекла је Ђурчевић.

Она је додала да компанија, поред инвестиција које улаже у побољшање услаова рада, озбиљно ради и на подизању свести запослених, на њиховој на едукацији и констанстној опсервацији радних места.

Дан безбедности и здравља на раду, у Србији и у свету, обележава се 28. априла, и има за циљ промоцију превенције у циљу спречавања повреда на раду и професионалних обољења.

Тог датума обележава се и Међународни дан комеморације за смртно страдале и повређене раднике који, од 1996, синдикалне органзиације широмсвета обележавају у знак сећања на све смртно страдале услед повреда на раду.