Aa

Aa

Привремени центар за више од 1.000 особа

Привремени центар за више од 1.000 особа

Читај ми

ШИД - Радове на уређењу привременог центра у Шиду намењеног за више од 1.000 избеглица, углавном жена и деце из блискоисточних држава, данас је обишао министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

После обиласка зграде, као и осталог простора, и разговора са представницима Комесаријата за избеглице и миграције и УНХЦР-а, Вулин је најавио да ће тај центар бити стављен у функцију за неколико дана.

Он је нагласио да ће ту моћи да буде смештено више од 1.000 особа, који ће чекати да пређу у возове, где ће их преузимати представници хрватске полиције и Фронтекса.

Према његовим речима, зграде су првенствено намењене за жене и децу, односно оне који су најслабији, тако да "ниједно дете неће упознати зиму на најстрашнији начин".

Вулин је подсетио да је јуче у Србији регистрован изузетно велики број миграната, који су преко македонско-српске границе прво стигли у Прешево.

"Јуче смо имали скоро највећи број миграната до сада - 8.057 особа регистровано је у Прешеву, а од тога 2.574 малолетника", рекао је он.

Према његовим речима, уз малолетнике, међу којима је био велики број деце, су и мајке као и женска популација, тако да ће држава Србија као и до сада наставити да се одговорно понаша и помаже им највише што може.

"Србија у складу са својим обавезама чини све да би мигранти у пролазу кроз нашу територију били збринути и да би се адекватно припремили за зимско време које долази", рекао је он.

Вулин је подсетио да држава Србија региструје све мигранте који долазе на њену територију и да те информације делимо са суседним земљама дуж мигрантске руте.

Према његовим речима, то доказује и колико је Србија била организована и у организацији прихвата и у регистрацији избеглица.

Привремени прихватни центар смештен је на локацији непосредно уз железничку станицу у Шиду, где ће избеглице аутобусима бити довожене из Прешева.

Хрватска полиција и представници Фронтекса ће их дочекивати у возу и одатле преузимати и упућивати ка њиховом даљем одредишту.

Вулин је објаснио да ће се представници полиција две државе и Фронтекса ускоро договорити када ће почети тај начин превоза избеглица, додавши да ће до тада и привремени центар бити у потпуности завршен.

На железничку станицу у Шиду је током преподнева возом из Прешева стигло стотинак избеглица, међу којима је било доста деце и жена, који су потом аутобусима одвезени на прелаз Беркасово-Бапска, преко којег прелазе у Хрватску.

На том прелазу између Србије и Хрватске нема проблема, а мушкарце, жене и децу, углавном из Сирије, Ирака и Авганистана, у периодичним интервалима Хрватска пропушта на своју територију.

На Беркасову су обезбеђени помоћ у храни и води, медицинска помоћ, а тако ће исто бити и у привременом прихватном центру непосредно уз железничку и аутобуску станицу у Шиду.