Aa

Aa

Примена Закона о агенцијском запошљавању, за само 6 дана, дала позитивне резултате

Primеna Zakona o agеncijskom zapošljavanju, za samo 6 dana, dala pozitivnе rеzultatе

Примена Закона о агенцијском запошљавању, за само 6 дана, дала позитивне резултате

Читај ми

„Од почетка примене Закона о агенцијском запошљавању, од 1. марта 2020. године закључно са 6. мартом, тачније за само шест дана, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања издало је 23 дозволе за регистрацију агенција“, истакао је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић.

 

Kако је навео, да би се утврдили ефекти примене поменутог Закона, Министарство је укрстило податке из доступних извора и дошло до позитивних резултата који показују да се од укупно 23 предузећа, чак њих 18 пререгистровало и променило пословно име у АПР-у  у складу са Законом о агенцијском запошљавању и напоменуо да је рок за измену 8 дана од дана пријема дозволе, те да они који то нису учинили, још увек имају времена.

 

„Влада Србије и ресорно министарство активно се залаже да својим грађанима пружи боље услове рада и остварење свих права која им по закону припадају. Применом овог Закона запослени преко агенција, имаће много већа права, која до сада нису имали. Драго нам је и да је у поменутом периоду уступљено укупно 7.653, запослених, од чега 3.959 на одређено и 3.694 на неодређено“, рекао је министар.

 

Ђорђевић је подсетио да област агенцијског запошљавања до сада није била уређена ниједним прописом и рекао да се  применом овог Закона, поред тога што се утврђују услови за рад агенција за привремено запошљавање, утврђују и једнака права уступљених запослених и запослених непосредно код послодавца корисника у погледу зараде, услова рада, радног времена, приступа објектима за исхрану и децу, као и да се спречавају ситуације да једно лице годинама ради код истог послодавца преко различитих агенција.

 

„Број регитрованих агенција повећава се из дана у дан. Ресорно министарство ће наставити  да прати ефекте примене и у наредном периоду и о томе ће редовно обавештавати јавност“, нагласио је министар.