Aa

Aa

Прихватни систем за азиланте обезбеђен, опасно бити ван њега

Прихватни систем за азиланте обезбеђен, опасно бити ван њега

Читај ми

БЕОГРАД – Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин поручио је данас да је држава Србија обезбедила све потребне капацитете за све људе који се налазе на територији наше земље, и да је неодговорно понашање оних, који на своју руку одлуче, да буду изван прихватног система.

Он је, након обиласка Центра за смештај тражилаца азила у Крњачи, истакао да је остајање у парку или било где ван прихватног система опасно, неодговорно и за то држава неће да преузиме никакву одговорност.

"У Грчкој, Бугарској, многим земљама на мигрантској рути људи су умирали смрзнути, остављани негде на страни. Ако се тако нешто деси десиће се због немара, неодговорности, а не због одговорности државе. За све су обезбеђени капацитети, свако мозе да дође, за сваког има и смештај и храна, као и превоз, лекар, брига и заштита", поручио је министар.

Према његовим речима, свако ко је ван прихватних капацитета то чини на своју руку, и додаје да се боји да такво понашање може довести до најгорих последица.

"Ми ћемо урадити све што можемо да извршимо превенцију, да се такве ставри не дешавају", подвукао је Вулин.

Он је истакао да Србија не подиже број својих капацитета, не шири обим прихвата, јер то није потребно у овом тренутку, али подиже њихов квалитет.

И у Крњачи, како је пренео, подигнуте су и реновиране бараке, обезбеђено све што је потребно људима да и по овим временским условима буду збринути и сигурни.

"Држава се понаша одговорно хумано, и понашаће се тако и даље. Они који нису у нашим прихватним капацитетима не могу, нити ће бити у одговорности државе", поручио је Вулин.

Комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић указао је да се држава Србија, знајући шта је очекује, последњих десетак дана интензивно спремала.

"Нема капацитета у којем нису додати кревети, у којима се нисмо проширили, неке од радова које смо изводили смо убрзали. Чак и у алтернативним смештајима и просторима на чије постојање се стално указује као на нешто што не треба да буде, пре свега магацие у парку, убацили смо заједно са Лекарима без граница додатних осам грејача. Мејдутим то није сигурно довољно", објаснио је он.

Цуцић је казао да су жене, деца, малолетници до 15 година склоњени из тих смештаја у прихватилишта, те да постоји простора за те категорије још увек у свим нашим центрима.

"Шаљемо јасну поруку: „Немојте охрабривати да нико остане у тим смештајима по Београду. Прекините са хипокризијом. Немојте да охрабрујете неког, а после одете и седнете у своју топлу кућиу, а да он данима борави на минус 15 и минус 20", поручио је Цуцић.

Према његовим речима хумано је рећи да искористе простор који је држава определила за њих и да бар за време док траје овај кијамет, у наредних пар недеља, прихвате понуду државе.

Цуцић је пренео да се у Центру у Крњачи, у којем је јутрос измерено минус 13 степени, налази око 1.200 људи, међу њима 600 деце, за које је обезбеђен сваки од потребних услова.

Он је указао да треба апеловати на све оне који су и даље у заблуди да им је боље у магацинима са разбијеним прозорима и вратима.

"Нека дођу. Немојте да сви зајендо осетимо тешку горчнину зато што се неко одлучио да остане испод неке гараже, да се смрзне и да онда имамо велико осећање немоћи да нисмо успели да га убедимо", закључио је Цуцић.