Aa

Aa

Претходних деценија Србија показала хуманост и солидарност

Претходних деценија Србија показала хуманост и солидарност

Претходних деценија Србија показала хуманост и солидарност

Читај ми

Претходних деценија Република Србија је показала колико брине, колико је хумана и солидарна и како треба да се односи према онима којима је помоћ најпотребнија и који су морали да напусте свој дом, поручила је министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић у Југословенском драмском позоришту, где је обележен Међународни дан избеглица и 45 година рада УНХЦР у Србији. 

 

„Напустити дом са сазнањем да се вероватно никада тамо нећеш вратити је изузетно тешко и бити избеглица је, такође, веома тешко. То је осећај који може да опише само неко ко је кроз све то прошао“, рекла је Кисић Тепавчевић.

 

Министарка Кисић Тепавчевић је додала да је на личном искуству видела како Република Србија раширених руку дочекује све којима је помоћ најпотребнија. 

 

Како је истакла, у Републици Србији је пронашла сигурност, мир, љубав и своју државу. 

 

„И то је порука свима вама који сте напустили своје домове, који се у овом моменту осећате тужно, некада и усамљено, да знате да се налазите у сигурној земљи и да има ко брине о вама“, нагласила је Кисић Тепавчевић. 

 

Проф. др Кисић Тепавчевић је рекла да је поносна што је Министарство од почетка мигрантске кризе са партнерима – Министарством унутрашњих послова,  Комесаријатом за избеглице, УНХЦР и Међународним комесаријатом за избеглице, активно учествовало у спровођењу мера да се што више олакша боравак људима који су се нашли на територији Србије. 

 

Нагласила је да су посебан допринос дале установе социјалне заштите које су  пружале помоћ најугроженијима, пре свега деци мигрантима без родитељске пратње, женама жртвама родно заснованог насиља, жртвама трговине људима, особама са инвалидитетом. 

 

Кисић Тепавчевић је навела да се у наредном периоду планира проширење смештајних капацитета за децу мигранте без родитељске пратње и повећање обима услуга за мигранте који се налазе у Србији. 

Министарка Кисић Тепавчевић је нагласила и да је Република Србија прва у Европи и међу првима у свету избеглице и мигранте укључила у активни програм имунизације и тиме опет показала колико је солидарна, одговорна и колико брине о свима који се нађу на њеној територији.