Aa

Aa

Предвиђено 510 милиона динара за Црвени крст

Предвиђено 510 милиона динара за Црвени крст

Читај ми

АЛИБУНАР - Министарство за рад, запошљавње, борачка и социјална питања је и у буџету за наредну годину предвидела 510 милиона динара за Црвени крст што значи да ће у 77 народних кухиња на територији Србије свих 36.000, 37.000 корисника бити збринуто и нахрањено, изјавио је данас министар Александар Вулин.

''То значи да ће сви којима је помоћ потребна добити хигијенске пакете, да ће хиљаде деце, као што смо и ове године урадили, упознати и море и планину. Сва та деца из социјално угрожених породица моћи ће да упознају своју земју, да се одморе, нешто науче'',рекао је Вулин који је у Алибунару присуствовао свечаности у част промоције волонтеризма.

Он је прецизирао да ће министарство и у следећем буџету, уколико то подрже посланици, одвојити исту количину новца коју је одвојило прошле године за рад Црвеног крста, а то је 510 милион динара.

''Држава је обезбедила 510 милиона за ово, али ништа то не би било могуће и довољно да немамо и 60.000 волонтера који ће ту храну поделити, образовати нашу децу, добровољно дати крв, помоћи коме год је помоћ потребна'',рекао је Вулин.

Он је оценио да је Србија, кад год је била велика потреба, имала могућност да се ослони на своје волонтере.

Према његовим речима, само кроз Црвени крст је ангажовано више од 60.000 људи који свој рад, време и знање поклањају својој заједници без икакве надокнаде и очекивања.

''Захваљујући таквим људима и када су биле поплаве и друге природне катастрофе, али и током мигрантске кризе која још увек траје ми смо могли да покажемо своје најлепше лице. Наше најлепше лице су ови млади људи који су спреми да се несебично жртвују за друге и зато је држава ту да помогне и да се захвали'', рекао је Вулин додајући да волонтери представљају понос.

Оцењујући да су многи очекивали да ће баш мигрантска криза приказати Србију у најгорем светлу и да ће се све предрасуде, лажи и неистине које су деценијама гајене и прављене о нашој земљи као земљи људи који умеју да мрзе и који не могу да разумеју друго људско биће, који се боре против друге религије и не схватају другу културу показати као истининте, он је оценио да се показало да то није тако, већ да у Србији живе честити и добри људи који разумеју туђу муку и хоће да помогну.

''Захваљујући волонтерима ми смо успели баш то да урадимо - да покажемо најбоље лице Србије'', рекао је Вулин.